"Hot mot människors liv och hälsa"
Tanken är god - men att ta utländska hundar till Sverige är riskfyllt.Det anser Sveriges Veterinärförbund om adoption av gatuhundar.
Många sjukdomar utomlands som kan föras in till Sverige med hundar, exempelvis rabies och den fruktade dvärgbandmasken. Hos människan utvecklas dvärgbandmasken i levern och sprids till andra inre organ. Sjukdomen är cancerliknande, svår att behandla och har hög dödlighet.
- En seriös importör uppfyller minimireglerna kring rabies och dvärgbandmask, säger Johan Beck-Friis..
Innan Mehran Dadman hämtade de två blandrastikarna Blanca och Delma i Polen blev de därför avmaskade och vaccinerade mot rabies på hundhemmet. Blodprov togs också för att kontrollera antikroppar mot rabies.
- Vi fick friskintyg och jag litar helt och fullt på att allt är ordentligt skött, säger Mehran Dadman. Vi ville nämligen ta med oss fyra hundar, men vi fick bara två godkändes av hundhemmet, trots att man så gärna ville hitta nya hem till dem. Men de andra hade inte tillräckligt bra antikroppar mot rabies. Hade alla däremot godkänts utan omsvep, då hade jag blivit tveksam.
Generellt anser dock Sveriges Veterinärförbund att Sverige med EU:s regler har fått en alltför bristande kontroll av sällskapsdjur mellan medlemsländerna, sedan kravet på vaccinering mot exempelvis leptospiros slopades.
- Det är en otäck bakterieinfektion som kan överföras till människa, men det finns också andra otrevliga hundsjukdomar som kan drabba hundpopulationen hårt, säger Johan Beck-Friis.
- Smittrisken är inget teoretiskt scenario, den är redan här. För något år sedan upptäcktes fransk hjärtmask på en hund i Bohuslän, fortsätter han.
Fransk hjärtmask är en parasit som vandrar till inre organ som lever och hjärna. Infektionen hos en hund är ofta kronisk och den kan leda till ett snabbt dödligt förlopp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!