Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höstvetet i länet hotas av sjukdom

NORRKÖPING
Den så kallade vetedvärgsjukan hotar höstvetet. Därför har Jordbruksverket infört nya bestämmelser för den mark som ligger i träda just nu i bland annat Östergötland.

Norrköping2002-06-01 00:00
Östergötland är ett av de län där den så kallade vetedvärgsjukan finns. Det är en sjukdom som drabbar höstvetet. Den orsakas av ett virus som sprids med insekten randig dvärgstrit. Sjukdomen orsakar dvärglika plantor med dåligt matade ax.
Striten finns på den mark som ligger i träda just nu. Förra året fångades stritar på alla de fält som undersöktes i Östergötland. Däremot var förekomsten betydligt lägre i exempelvis Västergötland och Mälarområdet.
- I juni är striten än så länge på nymfstadiet. Genom att flytta bryttidpunkten för trädan från 1 juli till 1 juni kan vi förhindra att sjukdomen sprids då förhållandena missgynnas för insekterna när marken tas i bruk, säger Gunilla Kock, handläggare på Jordbruksverkets arealstödsenhet.
Man får alltså bryta trädan på den mark som det odlades höstvete på förra året och som är avsedd för höstsådd också i år en månad tidigare. Däremot får man inte så förrän den 15 juli, som tidigare år.
Den nya bryttidpunkten gäller i följande län: Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg samt ett område i Kalmar län.
- Sjukdomen finns i ett bälte i södra Sverige, där Östergötland ingår, säger Gunilla Kock.
Beslutet gäller för 2002.
- Vetedvärgsjuka är en sjukdom som var ganska vanlig för 50 till 60 år sedan men som nu har börjat återkomma, säger Johan Wahlander vid Jordbruksverkets växtavdelning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!