Höstmarknad lockade tusentals
NORRKÖPINGOdlingstips från växtdoktorn, svampråd och mängder med frukt, grönt och blommor att köpa, smaka på eller bara beskåda. Med inramning av en kylig nordanvind och höstlöv som singlade ner från träden var det dags för årets höstmarknad på Färgargården i lördags.
Ann-Marie Larsson luktar på en av de svampar som Claes-Göran Nilsson från svampklubben Boletus visar upp. Alla svamparna på bordet plockade han på tre timmar kvällen före marknaden vilket får många att tvivla på detta då markerna är så torra i skogen just nu. Det gäller att veta var man ska gå, säger han, och avslöjar att svampen är plockad i skogarna ovanför Kvillinge kyrka. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Claes-Göran Nilsson från Boletus, Norrköpings svampklubb, står framför ett av husen och ger råd och tips om svampar. Och svampintresset tycks vara stort för trängseln är enorm kring honom.
På bordet framför sig har han mängder med olika svampar.
- Och de plockade jag på bara tre timmar i går kväll, upplyser han om.
- Nä, det kan inte vara sant, det är ju så torrt i markerna, hördes många utropa i publiken.
Men sant var det.
<b>Gammal skog bäst</b>
- Det gäller att uppsöka gammal skog som är över 100 år. Helst backarna nedåt mot norrsidan och gärna nära något kärr. Där finns det svamp trots att den varma sommaren har gjort det så torrt i markerna, säger han.
Och han fick medhåll av några just då förbipasserande som avslöjar att de plockade fyra liter kantareller för bara någon dag sedan.
Var Claes-Göran Nilsson hittar all sin svamp var det många som ville veta. Men någon exakt beskrivning fick de så klart inte. Fast han avslöjade att han hållit sig i trakterna kring Kvillinge kyrka.
<b>Växtdoktor</b>
Vid ett annat bord står växtdoktorn Bengt Lundquist, från Naturbruksgymnasiet vid Himmelstalund, och ger råd och svarar på frågor om växter. Kön ringlar sig lång och många vill veta vad det är som egentligen växer i deras trädgård. Andra frågor handlar om odling och frötips. Frågorna är många och det märks att trädgårdsintresset bara växer hos många.
Carina Johansson får svar på en fråga om vad det är för stora blommor som väx-er som ogräs i hennes trädgård.
- Fibblor, säger Bengt Lundquist.
Däremot kan han inte hjälpa henne med svaret på vad det är för trädliknande buske som hon har i trädgården, inte enbart med hjälp av några blad. Men hon får tipset att återkomma till honom nästa helg då skolan har öppet hus. Och det tänker hon göra.
- Mitt trädgårdsintresse har vuxit fram mer och mer och då har man många frågor, säger hon.
Närmare Strömmen samlas barnen kring en del djur som går att klappa eller rida på.
Och där står också borden dukade, de bord som är med i årets dukningstävling. Den vanns för övrigt av Susanne Andersson vid Arbiscaféet som hade dukat upp till riktig höstfest.
<B>Vinnare i odlingstävlingen</B>
Grönsaks och rotfruktsklass:
Morot: Bernhard Flärd.
Rödbetor: Ann-Marie Sandell
Lök: Bengt Flärd
Pumpa: Oskar Hansson
Fri klass:
1. Vildtomat: Britt Nilsson
2. Vintersquash: Bertil Jonsson
Blommor:
1. Eva Stein
2. Marianne Tolander.
Barnklassen:
1. Gustav Andersson-Östergren
2. Frida Frogsjö
3. Ida och Linnea Karlsson.