Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höstens första riktiga oväder

NORRKÖPING
Årets första höststorm passerade över södra Sverige och Östergötland under natten mot torsdagen. Det blåste rejält med vindbyar upp mot 24 meter i sekunden enligt SMHI. Färjan vid Stegeborg, bryggan i Lindö småbåtshamn och flyget från Köpenhamn till Norrköping drabbades av den starka vinden.

De kraftiga vindbyarna under natten mot torsdagen lämnade sina spår efter sig i Norrköping. Här syns en omkullblåst vägskylt på E22 nära Navestad.
FOTO: ROBERT SVENSSON

De kraftiga vindbyarna under natten mot torsdagen lämnade sina spår efter sig i Norrköping. Här syns en omkullblåst vägskylt på E22 nära Navestad. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-12 00:00
Enligt meteorolog Sune Samuelsson vid SMHI i Norrköping blåste det kraftigt under natten till onsdagen i södra Sverige.
- Ett lågtryck bildades i Oslotrakten på onsdagskvällen. I och med en kraftig jetström mot Skandinavien ökade vindstyrkorna snabbt i detta lågtryck, säger Sune Samuelsson
Ovädret drog förbi Sverige ganska snabbt under natten och på torsdagsförmiddagen låg centrum vid sydvästra Finland och Åland. På Gotland blåste det då fortfarande vindar upp mot 31 meter i sekunden.
- Vid kuststationerna i Östergötland uppmättes vindstyrkor på 24 meter i sekunden under natten, vilket närapå räknas som storm, säger Sune Samuelsson.
Enligt vindskalan är det storm när vinden blåser 24,5 meter per sekund.

<b>Lugnade sig</b>
Under torsdagsförmiddagen hade det lugnat sig något, med vindbyar på 16 meter i sekunden, och fram emot kvällen avtog det ännu mer. Något liknande oväder väntas inte under de närmaste dagarna.
- Ett regnväder kommer in redan natten till fredagen, men det för inte med sig så kraftiga vindar, säger Sune Samuelsson, och han uppger också att Östergötland och omkringliggande landskap upplevde sin första höststorm för året under onsdagsnatten.
Den byiga vinden ställde till med en hel del problem i Norrköping med omnejd. Cyklister fick kryssa mellan nedfallna grenar och kvistar på cykelbanorna på torsdagsmorgonen. Och lövhögarna var stora i gatuhörnen.
Vid färjan i Stegeborg gick en vajer av och trafiken stod stilla under några timmar på torsdagsmorgonen.
- Trafiken kunde komma igång vid tiotiden igen efter att ha stått stilla sedan klockan sju, säger Johan Wiberg vid Vägverket Region Sydöst.
För övrigt såg det ganska bra ut på vägarna i länet. Enligt vakthavande befäl vid både polis och brandkår var natten lugn i Norrköping, trots stormen. Några nedfallna träd var det enda resultat som kunde ses igår. Bland annat föll ett träd ner på Arkösundsvägen, ett på Vattenverksvägen samt ett i närheten av Östra Husby.
På torsdagsförmiddagen slet sig en del av den stora bryggan i Lindö småbåtshamn. Den drev mot kättingar och bojar som förstördes. De båtar som låg förtöjda vid den klarade sig desto bättre utan skador. Reparationer pågick under gårdagen och under tiden flyttades båtarna till annat håll.

<b>Kunde inte landa</b>
Köpenhamnsflyget, som skulle ha landat på Kungsängens flygplats klockan 23.30 i onsdags kväll, fick fortsätta till Arlanda på grund av vinden. Passagerarna fick sedan åka med taxi till Norrköping.
- Det var en sådan byig vind att planet inte kunde landa på Kungsängen. Därför fortsatte resan mot Arlanda, säger Karin Aspeqvist vid Sas Information i Norrköping.
Flera hushåll i länet blev utan ström under natten. Värst drabbade var trakterna kring Motala samt några hundra hushåll kring Simonstorp, Igelfors och Regna.
- Det handlar om träd som har fallit över ledningar, säger Vattenfall Östnäts vd Bo Olsson.
Han tror att nästan alla ska ha fått tillbaka strömmen redan under torsdagen.
- Enstaka hushåll kan drabbas längre på grund av några lågspänningsfel. Dessa fel upptäcker vi nämligen inte förrän högspänningsledningarna är lagade, säger han.
Vindskalans utformning är internationellt reglerad och dess nuvarande utformning bestämdes 1976.
Den vindhastighet som anges gäller på 10 meters höjd ovanför markytan. Värdet gäller en medelvind under en typisk tiominuters period. Storm, svår storm och orkan är sällsynta i landet.

<B>Fakta/Vind</B>
Vindskalans utformning är internationellt reglerad och dess nuvarande utformning bestämdes 1976.
Den vindhastighet som anges gäller på 10 meters höjd ovanför markytan. Värdet gäller en medelvind under en typisk tiominuters period. Storm, svår storm och orkan är sällsynta i landet.

<I><B>Vindhastigeter</I></B>
10,8-13,8 Frisk vind - Stora trädgrenar rör sig.
13,9-17,1 Hård vind - Hela träd svajar
17,2-20,7 Hård vind - Kvistar bryts från träden
20,8-24,4 Hård vind - Mindre skador på hus; takpannor blåser ner .
24,5-28,4 Storm - Träd rycks upp med roten, betydande skador på hus.
28,5-32,6 Svår storm - Stora skador.
>32,6 Orkan -Mycket stora skador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!