Det var den 27 mars som medarbetaren på äldreboendet Hantverkaregatan 51 i vårdade patienten. I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver medarbetaren att hen upptäckte symptomen hos vårdtagaren bland annat därför att patienten hostade medarbetaren rätt i ansiktet. Medarbetaren hade vid tillfället ingen skyddsutrustning och vårdtagaren testades senare positivt för covid-19. Knappt två veckor senare konstaterades medarbetaren själv smittad.
Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket som ett olycksfall, men enligt enhetschef Carina Thuresson har anmälan hamnat fel.
– Den skulle till Försäkringskassan som en arbetsskadeanmälan. Jag har meddelat Arbetsmiljöverket det också, säger hon.
Chefen säger att medarbetaren som smittades inte blev allvarligt sjuk och nu mår bra.
Vad hände efter att medarbetaren konstaterats smittad?
– Så fort man misstänker smitta börjar man ju använda skyddsmaterial enligt rutin. Men finns det inga symptom så använder man ju inte, utan då är det precis som vanligt. Direkt när någon visar symptom, som den här personen, börjar man använda skyddsmaterial.
Hur kände den här medarbetaren kring att ha blivit smittad på jobbet?
– Det är klart att det är inte roligt att bli sjuk. Men hen känner andra som blivit smittade på jobbet på sjukhuset och så vidare. Man blir ju sjuk på olika nivåer, man får vara glad att man inte blir jättesjuk.