Hos Bris gick telefonerna varma under julhelgen
NORRKÖPINGTelefonerna går varma hos Bris, Barnens rätt i samhället, dagarna efter jul. - Tyvärr har vi märkt en skillnad mot tidigare år, säger Anwar Samuelsson, regionansvarig för Bris Öst. - Före jul var det ganska lugnt. Barnen levde på hoppet att det skulle bli annorlunda den här julen. Att pappa inte skulle bli så full och slå mamma. - Men tyvärr har alla våra linjer gått varma. Vi har fått 431 samtal på juldagen och annandagen, säger Anwar Samuelsson.
Många barn har haft det svårt i jul, berättar Anwar Samuelsson. Bris (Barnens rätt i samhället) fick 431 samtal från barn bara på juldagen och annandagen. FOTO: PETTER ANDERSSON
Foto:
Fler än vanligt ringde till Bris i desperation över situationen hemma. De flesta är mellan 10 och 16 år. Flera unga flickor berättade om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. Många berättade om bråk mellan föräldrarna och mellan föräldrar och barn.
På juldagen kom 157 samtal, varav 35 anses vara av "mycket allvarlig karaktär".
På annandagen kom ännu fler samtal, men statistiken är inte riktigt klar ännu.
Totalt handlar det i alla fall om 431 samtal på två dagar.
<b>Familjekonflikter</b>
De allra flesta samtalen handlar om familjekonflikter. Julen ska vara en lycklig familjehelg. Men det blir också en tid då många barn ser hur annorlunda det är hemma hos dem, hur bilden inte stämmer.
-De allra flesta barn har det väldigt fint under julen, men de finns också de som hamnar i vidriga förhållanden, säger Anwar Samuelsson.
- Problem som man kan gömma undan vanliga dagar kommer fram i ljuset. Det kan bli väldigt tunga situationer i många familjer.
Många av samtalen till Bris är tysta samtal. Barnen testar, vågar inte prata eller bara gråter i telefonen.
- Vad vi kan göra är att lyssna, bekräfta och stödja barnen. Och att ta vara på barnets egen inneboende styrka och kraft, säger Anwar Samuelsson.
Många barn tar själva på sig skulden för det som hänt i familjen. En av Bris´ uppgifter är att förklara att det inte är barnets fel.
Bris kan också ge konkret hjälp genom att hjälpa barnet att ta kontakt med polis eller andra myndigheter eller göra det åt barnet.
- Men de allra flesta vill bara ha en vuxen att tala med. Det hjälper långt, säger Anwar Samuelsson.
<b> Abdikerat</b>
Det är familjekonflikter som dominerar samtalen till Bris under och efter jul. Andra dagar är det mobbning och problem i skolan som är vanligast.
- Jämställdhetskommittén talar om att mobbning finns överallt, men det är inte riktigt sant, menar Anwar Samuelsson.
- 87 procent av all mobbning sker i skolan på skoltid. Barn kan välja sitt umgänge i andra sammanhang, men inte i skolan. Det är där de stora problemen finns.
Det är en "gigantisk skillnad" mellan situationen på olika skolor, säger Anwar Samuelsson. Mobbningsproblemen är störst på skolor som inte gör något åt situationen.
Mobbning är som ogräs. Låter man det breda ut sig tappar man kontrollen helt. Men det går faktiskt att göra något åt eländet.
- Det görs många fina insatser, även i Norrköping. Skolorna här arbetar bra. Förmågan att se mobbningen ur ett professionellt perspektiv börjar komma. Jag är imponerad över det engagemang som rektorskollegiet visat.
- Skolorna ska koncentrera sig på de föräldrar som inte självmant kommer på föräldramöten. Jag var på en skola i Malmö där lärarna satte sig och ringde upp de som inte kommit. Det är så man måste arbeta.
- Det viktiga är att sätta in åtgärder tidigt, säger Anwar Samuelsson och berättar om en 15-åring han träffat på fängelset i Norrköping. Först i fängelset sattes det in rehabiliteringsåtgärder. 15-åringen kommenterade:
- Ingen har satsat en krona på mig innan jag fyllde 15 år.
<b>Föräldraskola</b>
- Problemet är att föräldrarna har abdikerat, säger Anwar Samuelsson. De tar inte sitt ansvar som föräldrar. Barn vill ha föräldrar som ställer krav och sätter gränser.
Anwar Samuelsson är inte främmande för tanken på att införa en föräldraskola.
- Jag tycker det är viktigt att man tar bort den glättiga bilden av familjelycka och talar om vad föräldraskapet egentligen innebär. Tänk om det fanns föräldragrupper för tonårsbarn där man kan träffa och diskutera med andra föräldrar i samma situation. Det skulle hjälpa mycket.
<b>Mejl och telefon</b>
Barnens hjälptelefon har funnits i över 20 år. Sedan ett år tillbaka finns också möjlighet för barn att skicka e-post till Bris.
- Vi har märkt en tydlig skillnad mellan de som ringer och de som skickar mejl, säger Anwar Samuelsson.
Samtalen till Barnens hjälptelefon handlar i huvudsak om tre konfliktområden: mobbning, familjekonflikter och relationsproblem (kärlek, förälskelse).
- Det är mycket "dom och jag", medan de som mejlar har en mindre värld och berättar om mer jag-relaterade problem, om inre funderingar.
- På så sätt kompletterar de olika funktionerna, telefon och mejl, varandra bra, tycker Anwar Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!