Hörapparat för alla framtidens melodi?
I framtiden kanske varenda människa kommer att ha hörapparat. Vår normala hörsel är nämligen inte den teoretiskt optimala. Och vidare: Gränsen mellan ljudkälla, som t ex högtalarmusik, och hörapparat blir mer flytande. Högtalaren/spelaren kan tänkas få inbyggda funktioner för hörselskadade.
Mats Ulfendahl från Karolinska Institutet hade en del att förtälja om vitaminer som motmedel mot hörselskador. FOTO: OLA AXMAN
Foto:
Att två personer, en på vardera sidan av scenen, står där och simultantolkar till teckenspråk må ju vara gammal och beprövat. Men nu skrevs föredragen därtill ut simultant på stora skärmar; någonstans satt tydligen någon fenomenalt fingersnabb person och skrev ut föredragen i stort sett i den takt som de hölls. Att de då kan bli ett och annat skrivfel - sådant måste ju, sannerligen, ursäktas.
Två är bäst
Det var professor Arne Leijon från Tekniska Högskolan i Stockholm, som drog upp perspektiven mot framtidens hörapparater. Men han gjorde också ett kort inlägg i debatten, så aktuell i Östergötland, om en eller två hörapparater. Där landstinget ju prioriterat sig fram till, att det räcker med en.
Här har det, enligt Leijon, hittills inte funnits övertygande vetenskaplig bevisning för att två verkligen ger bättre hörsel än en. I varje fall har SBU, Statens (svårflörtade) Beredning för Medicinsk Utveckling gjort den bedömningen. Men enligt Leijon är nu entydiga bevis på god väg.
Lite lättsinnigt kan man väl då konstatera, att vetenskapen tydligen på väg att, under stora mödor, komma fram till vad sunda bondförnuftet hela tiden haft klart för sig.
Hörapparaterna kommer, siade Leijon, att bli bättre inställda. I själva verket bör de dämpas ner något, då kan ljudet uppfattas bättre. Det stora forskningsområdet är att göra talet bättre uppfattat i miljöer med annat buller runtomkring. Man kan tänka sig inställningar, så att man på flygplatsen bara hör utropen om det egna planet och slipper allt det andra.
Kan höra bättre
På sikt - "i övermorgon", som Leijon sade - kan märkvärdiga saker tänkas. Det är nämligen ingen naturlag som säger att människans normala hörsel är den optimalt möjliga. I själva verket är vår normala hörsel ca 10 decibel sämre än vad som skulle vara möjligt för oss att uppfatta.
Även normalt hörande kan vara betjänta av att höra ännu bättre, till exempel då att bättre uppfatta röster i annat buller. Man får också tänka sig hörapparater som gör ljud behagligare. Så t ex kan utryckningsfordons signaler vara ytterst obehagliga för personer med hörapparater - och även för andra.
I ett annat föredrag redogjorde professor Mats Ulfendahl från Karolinska Institutet för, hur vitaminer (C och E) liksom anti-occidanter (möjligen) kan motverka hörselnedsättning.
Döva marsvin
Här har man gjort experiment på marsvin, som gjorts stendöva. Kort sagt så visar den forskningen att om man tillsätter anti-occidanter före bullerupplevelse och sedan även efter den så blir hörselskadan betydligt mindre än den annars skulle ha blivit.
Om man bara ger den tillsatsen efter bullerchocken uppnår manklar effekt, om det sker inom en timme men däremot inte om man väntar ett helt dygn. Ulfendahl menade att tidrymden för behandlingsbarhet kan utvidgas något, mer än en timme borde man kunna klara.
Tydligen forskar USA-armén en hel del kring användning av anti-occidanter i samband med krigsbuller. Ulfendahl nämnde också möjligheten att tillföra läkemedel via elektroder, som sätts in i öronsnäckan.
Men om det sedan räcker med att äta några apelsiner före och efter rockkonserten och därmed förbli skadeslös, som någon tydligen spekulerat i - nej, det är nog alldeles för tidigt att utlova. Även om det verkar funka på marsvinen.