Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hopplösa värstinghundar på problemlösarkurser

NORRKÖPING
Hopplösa, skällande värstinghundar är inte hopplösa. Åtminstone inte enligt Tina Krulle på Norrköpings Hundcenter, som är ett av de ställen där problemlösarkurser arrangeras.
- Det gäller att få hundarna att verkligen lyssna på husse och matte och exempelvis komma när man säger till, menar Tina Krulle.

Här tränar matte Anna Johansson sin schäfer Mandra att sitta.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Här tränar matte Anna Johansson sin schäfer Mandra att sitta. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-05-30 00:00
Vi fick träffa ett par hundar som förvandlats från skällande monster till snälla änglar. Nästan åtminstone...

<b>Inte skrämma till lydnad</b>
- Det handlar ju inte om att man med spikklubba och skäll ska skrämma hundarna till lydnad, poängterar Tina Krulle. Tvärtom handlar det om att få hundarna att göra olika saker med glädje och att de har roligt liksom också hundägarna.
- Och det gäller att vara konsekvent, att både matte och husse står för samma regler och att man får hunden att acceptera detta.

<B>? Måste hundarna vara väldigt unga, när man börjar förvandla dem eller går det att lära gamla hundar sitta?</B>
- Visst är det bra ju tidigare man ber om hjälp, om man känner att man inte orkar med hunden själv.
- För det lär ju inte bli lättare med tiden, om man inte gör något åt problemen. Men man får räkna med att det är mycket jobb som väntar även efter en problemlösarkurs.

<b>Ett avstamp</b>
- Den är liksom ett avstamp mot ett bättre förhållande mellan hund och ägare, men sedan gäller det att fortsätta träna sin hund och lära den olika kommandon.
- Jag brukar säga att lydnad är en färskvara. Hänger du inte i och fortsätter uppfostra din hund, så blir den allt sämre igen
- Sen är det bra med korta, klara kommandon, som sitt, kom eller ligg.
- Det är inte lika lätt för hunden att veta vad man menar om man säger "goosie, goosie, kom nu till matte så ska du få lite godis", som vi tjejer brukar vara bra på...ler Tina Krulle.

<B>? Är det viktigt att belöna hunden, när den är duktig?</B>
- Ja, absolut. Och då inte bara godis, utan även ibland lite leverpastej, hundens favorittrasa eller boll, när den gjort något bra. Det gäller att försöka hitta rätt lön för rätt utfört arbete.
Kursdeltagaren Linda Folkin berättar om sin riesenschnauzer:

<b>Jättejobbig</b>
- Den var jättejobbig förr och skällde på andra hundar, på skateboardåkare, cyklister, allt.
- Nu reagerar hon allt mindre på störningar, men det gäller förstås att även i framtiden lägga ner mycket tid på träning och uppfostran så att hon fortsätter vara en så här bra hund.
Anna Johansson, som också gått en problemkurs, har inte kommit lika långt:
- Mandra har dock blivit mycket, mycket bättre sedan vi gick kursen och därefter fortsatt att träna tillsammans. Tyvärr har vi inte lagt ner så mycket tid som verkligen krävs och därför återstår det fortfarande mycket träning och åter träning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om