Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hopp finns för Åby fritidsgård efter uppskjutet beslut

Under kultur- och fritidsnämndens möte på torsdagen skulle beslutet om nedläggning av tre fritidsgårdar tas. Beslutet om Åby fritidsgård tas dock ett varv till och återremitteras efter att man tagit intryck av protesterna. Nämndordföranden: "Det finns en väldigt stark drivkraft från föreningarna".

Entré till Åby Fritidsgård. Den var tänkt att avvecklas till sommaren men nu är den delen av beslutet återremitterat.

Entré till Åby Fritidsgård. Den var tänkt att avvecklas till sommaren men nu är den delen av beslutet återremitterat.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-02-15 15:51

På torsdagens möte med kultur- och fritidsnämnden togs frågan om nedläggning av tre fritidsgårdar upp. Men på mötet beslutade Borgerlig samverkan, tillsammans med SD, att återremittera den del av beslutet som handlar om Åby fritidsgård.

undefined
Entré till Åby Fritidsgård. Den var tänkt att avvecklas till sommaren men nu är den delen av beslutet återremitterat.

Päivi Johansson (M), är kultur- och fritidsnämndens ordförande. Hon förklarar för Folkbladet att en huvudorsak till återremitteringen var det möte i Åby som politikerna bjudits in till.

– Det finns en väldigt stark drivkraft i föreningarna och de ställde egentligen en fråga: "Vad kan vi erbjuda för att rädda vår fritidsgård?". Åby har ju alla förutsättningar, det finns ett bibliotek, ett skolbibliotek, det finns ett bad, en fritidsgård, ett fritidshem och en skola och fina idrotthallar, säger Päivi Johansson som menar att Åbyborna också lyft att de tycker kommunen gör saker i fel ordning.

– Vi kände att vi behöver den här tiden för att hitta fram till en mer konkret lösning. Beslutet från fullmäktige kom ju så snabbt, i november.

undefined
Päivi Johansson (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

I ett pressmeddelande nämns att som ett första led kommer samtal med nattvandrarna och andra föreningar fortsätta omgående samtidigt som hyreskostnaden ska ses över.

– En stor del av kostnaden för fritidsgården i Åby är just lokalkostnad och det ligger nu på mitt bord som kommunstyrelsens ordförande, att se hur kultur- och fritidsnämndens del av hyreskostnaden kan minska. En idé skulle till exempel kunna vara att samutnyttja lokalen med annan verksamhet, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

– Värt att nämna är att kultur- och fritidsnämnden fortsatt har samma effektiviseringskrav som tidigare, så ska resurser avsättas för Åby så måste de tas någon annanstans ifrån.

undefined
Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande

I det ursprungliga förslaget var planen att de tre fritidsgårdarna i Åby, Svärtinge samt Lindö avvecklas från och med den 30 juli i år. Samtidigt avvecklas också sommarverksamheten i Vasaparken. Detta skulle då ge 8 150 000 i besparingar. Nu dras alltså Åby fritidsgård ut ur denna ekvation för ännu ett utredningsvarv.

Samtidigt gör man besparingar på fritidsgårdarna i Skärblacka, Råssla, Hageby, Borgsmo och Mångfaldens hus i Marielund på sammanlagt 3 700 000 kronor.

undefined
Det blir neddragningar på Borgsmo Fritidsgård då de ska lämna sina lokaler i sommar.

Man utökar däremot verksamheten i fritidsgårdarna Sandbyhov, Djäknepark och Ektorp. Dessutom satsar man 1 500 000 på det man kallar "uppsökande verksamhet".

Folkbladet har tidigare berättat om förslaget som är en konsekvens av att man tar nio miljoner kronor från budgeten för fritidsgårdarna för att finansiera en satsning på fritidshemmen. Fritidshemmen ligger under utbildningsnämnden medan fritidsgårdarna alltså ligger under kultur- och fritidsnämnden.

Förslaget har kritiserats av oppositionen och även av föräldrar och fritidsgårdsbesökare. Kommunen har tidigare förklarat att man hoppas på mer samverkan med föreningslivet för att på så sätt kunna vara närvarande i även dessa delar av kommunen.

undefined
Mia Matsson V:s ledamot i Kultur- och fritidsnämnden samt Nicklas Lundström, gruppledare för V.

Det här beslutet gjorde oppositionen nöjd. Gruppledaren för Vänsterpartiet i Norrköping Nicklas Lundström kommenterade:

– Jag måste hylla Åbyborna och deras föreningsliv som mobiliserat för att rädda någon sorts fritidsverksamhet för unga där. Med opinionsbildning och omkring 2500 namnunderskrifter fick de styret att skjuta upp det nedläggningsbeslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!