Hoppas lösa läkarbristen vid vårdcentralerna
NORRKÖPINGPensionerade läkare som fortsätter att arbeta och läkare från Tyskland. Så hoppas landstinget i Östergötland kunna lösa läkarbristen på Norrköpings vårdcentraler. Särskilt svår är situationen just nu på Östertulls vårdcentral där tre läkare är sjukskrivna. -Men läget är inte alls akut i Norrköping, säger Mikael Borin, primärvårdsdirektör.
Hur ser det då ut på vårdcentralerna runt om i staden?
På Östertulls vårdcentral är tre läkare sjukskrivna. Endast 1 av de 4,5 tjänsterna är bemannade. En dispens från beslutet att man inte får ta in hyrläkare kan lösa situationen de närmaste veckorna.
- Och personal från andra vårdcentraler har ställt upp, säger Margareta Swartz, tillförordnad verksamhetschef för Östertull och verksamhetschef för Såpkullen.
<b>Fått dispens</b>
Även Såpkullens vårdcentral har dragits med vissa problem under ett års tid. Bara 1,7 av 6 läkartjänster är bemannade med ordinarie personal. Hyrläkare har varit en lösning på problemet. Dessutom har en egentligen pensionerad läkare fått arbete, vilket även är fallet på flera andra vårdcentraler.
- Vi har också byggt upp andra sätt att arbeta på, såsom att i en större utsträckning än i dag ha en sköterskeledd mottagning. Det har faktiskt varit en positiv utveckling. Men självklart vill vi ha fast anställda läkare på alla tjänster, säger hon, och berättar att man är inne i en intensiv rekryteringsfas.
Det finns 53 distriktsläkartjänster i kommunen. 46 av dem är tillsatta av ordinarie personal. Men av dem är flera sjukskrivna.
- Att en tjänst är vakant innebär inte med en gång att verksamheten blir drabbad. En omorganisation kan lösa mycket, säger Ingegerd Rahm, chef för Skärblacka vårdcentral och också nätverksordförande för distriktsläkarna i östra länsdelen.
Håller inte med
Men Ebba Curman, distriktsläkare i Linköping och representant för Östergötlands läkarförening håller inte riktigt med.
- Underbemanning kan inte bara lösas genom organisationsförändringar. Pressen på dem som arbetar blir för hård, säger hon.
Förutom Östertull och Såpkullen finns vakanta tjänster på vårdcentralerna i Hageby, Åby och Skärblacka.
<b>Inte akut</b>
- Läget är inte akut i Norrköping på något sätt. Det är mycket värre på andra platser i landet. Det saknas helt enkelt utbildade distriktsläkare i Sverige, säger primärvårdsdirektören Mikael Borin.
Han berättar om landstingets insatser för att komma tillrätta med situationen.
- Vi satsar långsiktigt och har bland annat fler utbildningsplatser för de läkare som vill specialisera sig mot ett arbete på en vårdcentral, säger han.
Och han får beröm för den satsningen både från distriktsläkare och från fackligt håll.
- Östergötland har kommit väldigt långt när det gäller utbildningen, säger Ebba Curman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!