Hooshang: Vi vet redan att diskriminering förekommer
Med en svensk universitetsexamen sökte Hooshang Bazrafshan ett 30-tal jobb. Två gånger fick han komma på intervju. Ingen gång fick han jobb. Ändå är han kritisk till det test Integrationsverket vill göra.
- Jag förstår inte riktigt poängen med det hemliga testet, säger Hooshang Bazrafshan. Alla vet redan att det förekommer diskriminering. Jag tycker man kan hoppa över testet och stället gå direkt på vad man kan göra åt problemet. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Först var jag bara så glad att återförenas med familjen, berättar han. Jag tänkte inte på att vi hamnat i det mest segregerade området i stan.
Så småningom började Hooshang reagera på att det inte bodde några svenskar i området.
- På mina barns dagis gick det inte ett enda barn som talade svenska.
Han vände sig till de sociala myndigheterna och bad att få flytta till ett mer integrerat område. Han ville bli svensk. Efter nästan fyra år i kö fick familjen erbjudande om en annan lägenhet. Både Hooshang och hans fru studerade då på komvux.
- Vi fick veta att vi inte kunde få något kontrakt så länge vi inte hade jobb. Då var vi tvungna att ha två borgenärer som stod för kontraktet i tre år. Trots att vi redan hade ett förstahandskontrakt på den lägenheten vi bodde i. Och det var samma bostadsbolag.
Paket för invandrare
Hooshang Bazrafshan menar att den som vill bli integrerad i det svenska samhället motarbetas.
- Det är mycket lättare att komma hit och acceptera det paket som erbjuds invandrare. Socialbidrag, svenska för invandrare och lägenhet i ett segregerat område.
När Hooshang precis kommit till Sverige blev han kallad till socialbyrån. Där fick han en check.
- Jag vägrade ta emot den. Hemma i Iran hade jag jobbat sedan jag var elva år. När jag var tretton hjälpte jag till att försörja familjen. Nu skulle en främmande människa ge mig pengar så jag kunde köpa bröd till mina barn. När jag stod på mig och sa att jag ville försörja mig och famijen själv hotade socialassisteneten att kalla på polis om jag inte tog checken och gick.
Hooshang var tvungen att få uppehållstillstånd innan han kunde göra någonting.
- På den tiden gick det ganska fort att få det, som tur är. Men för att få söka jobb var jag tvungen att gå SFI, svenska för invandrare.
- Där såg man inte undervisningen som ett verktyg för invandrare att få jobb. Man hade blandat ihop alla människor, gamla analfabeter och unga välutbildade människor. Jag såg hur folk hade gått SFI i två år och ändå inte pratade bättre svenska än vad jag gjorde.
Lån istället för bidrag
Efter tre månader hoppade Hooshang av SFI och sökte till Komvux. Han kom in efter att ha klarat ett antagningsprov.
- Jag fick veta att jag kunde läsa på Komvux och ändå ha socialbidrag. Men det vägrade jag. Istället tog jag studielån.
Han läste grundkursen i svenska och fortsatte sedan på etapp två.
- Helt plötsligt var det som SFI. Det var bara invandrare i gruppen. Jag frågade om det inte fanns några svenskar som läste svenska. Jo, det gjorde det, men de gick i en annan grupp. När jag sa att jag ville gå i den gruppen fick jag höra att jag var invandrare och skulle gå med andra invandrare.
Hooshang stod på sig. Till slut fick han göra ytterligare ett prov för att se om han klarade att gå i gruppen med svenskar. Det gjorde han.
- När vi var klara med andra etappen frågade vår lärare vad jag skulle göra nu. Jag svarade att jag skulle gå etapp tre, fast egentligen visste jag inte vad jag skulle göra. Hon höll på att skratta ihjäl sig. "Det är ju jättesvårt och du är invandrare". Just i den sekunden bestämde jag mig för att verkligen gå etapp tre.
Fick hotbrev
Hooshang läste andra ämnen också och sedan fortsatte han till universitetet och pol.mag-programmet. Efter sin pol.mag-examen började Hooshang söka jobb. Han hade toppbetyg och han hade haft en praktikplats i Uppsala kommun ett halvår. Men alla ansökningshandlingar kom tillbaka.
- Ibland fick jag veta vem som hade fått jobbet. Och vid flera tillfällen var det så att min bakgrund passade bättre för jobbet. Sedan ska man komma ihåg att många kommuner och statliga verk redan har bestämt vem som ska ha tjänsten när den annonseras ut. Det är ett problem även för svenskar som söker jobb.
Kritisk till test
Efter ett år fick Hooshang ett utredningsuppdrag för Integrationsverket. Det var 1994. Sedan 2001 har han en fast tjänst.
Trots att han själv har arbetat med rapporter som visar att det förekommer etnisk diskriminering på arbetsplatserna, är han kritisk till det hemliga test Integrationsverket vill göra.
- Vi vet redan att diskriminering förekommer. Företagen erkänner det också. Jag är rädd att en sådan undersökning ska motverka sitt syfte. I dag har man en mer positiv attityd till mångfald än för bara några år sedan. Chefer går på kurs i mångfald. Jag tycker man ska ta tillvara den positiva andan och istället titta på hur man ska gå vidare och ändra strukturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!