Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hönsen med krav på livet

NORRKÖPING
Hos bonden och äggproducenten Pathrik Ahlsén, 40, känns det som att komma tillbaka till "den gamla goda tiden", eftersom hans höns går utomhus och pickar bland grönfodret.
Det är "bara" det att Pathrik inte har 10-20 höns som förr på lantgårdarna utan - 5.000 hönor, som kacklar, flaxar och springer runt i grönbetet!

Pathrik Ahlsén i Askeby, Linghem, är en av Östergötlands fyra, fem bönder, som satsat på ekologisk äggproduktion. I bakgrunden ses några av hans 5.000 hönor.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Pathrik Ahlsén i Askeby, Linghem, är en av Östergötlands fyra, fem bönder, som satsat på ekologisk äggproduktion. I bakgrunden ses några av hans 5.000 hönor. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-05-25 00:00
- Jag vill producera kravgodkända ekologiska ägg och det innebär att jag måste låta hönorna vara utomhus under sommarhalvåret, förklarar Pathrik Ahlsén.
- Och jag har avsett drygt 12.000 kvadratmeter utomhus åt hönsen.

<B>? Varför vill du ha det så?</B>
- Jag är ingen fanatiker, men jag är övertygad om att det här är ett djurvänligare och humant sätt att producera ägg.
- Jag trivs bättre, när hönsen också gör det och får komma utomhus på sommaren och därför känns det riktigt att satsa på den här formen av stordrift.
- Förr i tiden var det ju så här hönsen levde på landet, innan stordriften tvingade fram mer rationell hantering, med hönsen inomhus i burar året om, vilket är smidigare och enklare.
- Men idag ser det ut som vi åter börjar gå tillbaka till det gamla, även vi givetvis har en mer rationell hantering av äggen.

<B>? Fördelar och nackdelar?</B>
- Fördelarna är väl att jag inte har några gifter i fodermaten och många tycker att de ekologiska äggen smakar lite bättre och att gulan blir gulare, ler Pathrik.
- Nackdelen är väl främst att det är mer riskabelt att ha hönsen utomhus, med tanke på att rovdjur, som räv och ormvråk, och sjukdomar, som salmonella, lättare kan drabba höns utomhus, än de som alltid är inomhus.
- Dessutom kostar fodret dubbelt så mycket till mina höns, som ändå värper färre ägg, än de som alltid går inomhus i en byggnad utan fönster och får sitt dygn reglerat med elektriskt ljus.
- Men jag har hittills klarat mig bra och så länge jag inte drabbas av några "katastrofer" är den ekologiska äggproduktionen minst lika lönsam som den vanliga.
- Visserligen blir mina ekologiska ägg nästan dubbelt så dyra i butiken, som vanliga ägg, men jag märker att försäljningen ökar och därmed också antalet konkurrerande, ekologiska äggproducenter.
- Så idag är vi fyra, fem sådana med stordrift bara här i Östergötland och jag tror som sagt att vi kommer att bli ännu fler framöver.
- Jag märkte för övrigt en uppgång för den ekologiska hanteringen, i samband med att galna kosjukan dök upp i England.

<B>? Får du, som bondmoran förr, även gå och plocka ägg utomhus i en liten korg?</B>
- Nej, som tur är går hönsen nästan alltid in och värper och levererar äggen på ett transportband, som går ut till packningsrummet. Men ett fåtal ägg brukar jag hitta utomhus.
När vi lämnar Pathrik Ahlséns kravgodkända hönshus, läser vi på en dekal följande tänkvärda ord: "Även vi höns, ställer KRAV på livet"...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om