Höns ärver kunskap
En av hörnstenarna i forskningen om evolutionen har varit att egenskaper man lär sig inte kan ärvas vidare. En forskningsgrupp på Linköpings universitet menar nu motsatsen. - Det är tillräckligt omvälvande för att man ska fundera på allt man har lärt sig genom tiderna, säger professorn Per Jensen.
Foto: Titti Olovsson
Forskningsgruppen har fött upp höns vars tillgång till mat medvetet har varit oförutsägbar. Hönsen utvecklade då ett effektivare sätt att söka efter maten och förlorade samtidigt en del av sitt undersökande beteende. Det inlärda beteendet gav dem större chanser att hitta mat än de som inte haft samma utmaning. Honorna i nästa generation höns visade samma förändring i sitt sätt att söka mat, och oavsett kön växte avkomman bättre, blev mer socialt dominant och hade bättre överlevnad än de höns som varit i en normal miljö. Redan för ett par år sedan visade de att stressade höns fick problem med inlärningen. Samma problem visade deras avkomma, även om de inte utsattes för stress. Nu har de alltså bevisat att även positiv inlärning kan nedärvas. Gott hopp
En hinder nu är tiden. Även om höns har snabbare generationstid än människor, så tar det ungefär ett år att föda upp de två generationer som behövs. Men de forskar också på den tredje generationen höns.Forskarna har sett att aktiviteten i en rad gener i hjärnan har ändrats ihop med beteendet och det är den ändringen som sedan ärvts vidare.- Nästa steg blir att i detalj ta reda på hur den mekanismen fungerar på gennivå.- Vi har bra förutsättningar. Bra forskningsanläggningar, bra folk och en hel del pengar kvar. Det här tror vi att vi ska kunna knäcka inom några år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!