Hon vill drogtesta skolbarn
NORRKÖPINGGe skolorna i Norrköping möjlighet att ta urinprov på de elever som misstänks missbruka narkotika. Det föreslår Karin Jonsson, centerpartiet, som vill ta krafttag mot narkotikan. I Valdemarsvik har urinprov sedan flera år varit ett av arbetssätten i kampen mot narkotikan.
Det har nog aldrig funnits så mycket narkotika som nu, säger Karin Jonsson (c) från Vikbolandet som vill införa urinprov på elever som misstänks för att använda narkotika.
Foto:
- Jag ser mycket allvarligt på problemen med narkotika. Budgetunderskottet hos socialnämnden, som märkts flera år, är bland annat en följd av ett ökat narkotikamissbruk bland ungdomar, säger hon.
<b>Tyst länge</b>
Hon upprörs också över att det har varit tyst ganska länge i narkotikafrågan.
- Men det har nog aldrig funnits så mycket narkotika som nu, säger hon.
Enligt Karin Jonsson bör skolorna ges möjlighet att ta urinprov när man misstänker missbruk hos någon elev. Det handlar alltså inte om att alla elever på en skola ska tvingas att lämna ett prov. Det finns det inte resurser till, menar Karin Jonsson.
<b>Samarbete</b>
I Valdemarsviks kommun har socialtjänsten under flera år haft ett intensivt samarbete med föräldrar, skola och polis vid misstanke om narkotikamissbruk. Urinprov har varit ett led i detta arbete.
- Om vi får in ett tips om att någon misstänks ha använt narkotika tar vi kontakt med föräldrar samt med socialtjänsten. Vi erbjuder också möjligheten att lämna ett urinprov hos fältassistenten, säger närpolis Henry Ryding i Valdemarsvik.
- Det är väldigt viktigt med en snabb hantering i sådana här ärenden, säger Kent Möller, fältassistent i Valdemarsvik.
- Ju tidigare upptäckten sker desto bättre är prognosen för att det bara blir en engångsföreteelse, säger han vidare.
Genom åren som gått har minst 200 urinprov lämnats. Alla har varit frivilliga.
- Vi har egentligen aldrig mött någon negativ inställning till detta. Föräldrarna vill att samhället ska reagera om misstankar finns om narkotikamissbruk, säger Kent Möller.
Han tror att urinprov kan vara ett bra sätt i det förebyggande arbetet mot narkotika.
- Det kommer säkert att bli verklighet både i skolor och på företag framöver. Men det är viktigt att sådana insatser då inte riktas mot vissa grupper, såsom elever ur särskilda sociala klasser, utan mot alla, säger han.
<b>Vissa tendenser</b>
Kent Möller arbetar just nu med att sammanställa en drogvaneundersökning som genomförts i årskurs nio inom Valdemarsviks kommun. Siffrorna är inte klara, men vissa tendenser har han kunnat se.
- Debutåldern har inte sjunkit när det gäller alkohol och många dricker inte så mycket som man kanske tror. Det visar att förebyggande arbete är oerhört viktigt.
- Men något som intresserar mig är att så många redan kommit i kontakt med narkotika. Frågan är hur, i vilken miljö och genom vem? Det vill jag titta närmare på, säger han.