På onsdagens SM i Ung företagsamhet på Stockholmsmässan var en av utnämningarna "Årets UF-lärare i Sverige". När vinnaren utannonserades från scenen visade det sig vara Linda Hjalmarsson på Lärlingsgymnasiet i Norrköping som ropades upp för att motta en värdecheck på 25 000 kronor.
Hon jobbar alltså till vardags på Lärlingsgymnasiet som lärare inom försäljning och service med huvudinriktning entreprenörskap och är också UF-koordinator. Det här var naturligtvis en glad överraskning.
– Ja, verkligen! Det har nog inte sjunkit in ännu, säger Linda Hjalmarsson till Folkbladet på fredagsförmiddagen.
I april blev hon utnämnd till "Årets UF-lärare i Östergötland" och nu blev det alltså ännu bättre. I onsdags var hon en av de topp fem i Sverige som blev intervjuade av en jury och slutligen blev hon den som stod överst på listan.
Vad tror du det var som gjorde att dom valde dig?
– Det kan vara att vi arbetat fram en modell där alla våra elever ska driva ett UF-företag under sin skolgång. Sedan är det ganska ovanligt att ha UF för ett lärlingsgymnasium där eleverna är ute i praktiska verksamheter minst 50 procent av skoltiden, förklarar Linda Hjalmarsson.
– En annan orsak tror jag är att vi också driver UF i vår gymnasiesärskola här, men utifrån deras förutsättningar.
Hon vill också framhålla att hon inte är ensam om att UF-konceptet fungerar bra på Lärlingsgymnasiet.
– Man måste jobba i team, vi är sex lärare som samarbetar med UF just nu.
Vad ser du som de stora fördelarna med UF från elevernas synvinkel?
– Jag tror det ger de unga större självförtroende. De skapar sina egna förutsättningar även om de jobbar i grupper. Sedan kanske deras företag inte alltid genererar så mycket vinst men det är ju inte det viktigaste när det gäller UF-företag. Det viktiga är att eleverna känner att de klarade det, de genomförde det.
Finns det fler tankar för att förbättra UF-konceptet ytterligare?
– Oja, det finns många idéer, skrattar Linda Hjalmarsson.
– Det finns alltid utvecklingspotential. Så fort vi gått igenom ett moment träffas vi i vårt arbetslag och frågar oss: "Hur gick det här? Hur kan vi göra det bättre?".
Efter vårt samtal väntar en lektion där UF-företagen ska ha bolagsstämmor.
– Det är själva avslutet, nu går vi igenom årsredovisningen. Det blir lite cider och salta pinnar för att markera att nu är det här genomfört, det är också viktigt, avslutar Linda Hjalmarsson.