Folkbladet har tidigare kunnat berätta om politiske vilden Issa Issas nya parti. Ett parti som kom till efter att han tillkännagav att han skulle lämna politiken, och sedan ändrade sig. Enligt uttalanden från partiet har en bärande anledning för att Issa Issa stannat kvar inom politiken varit att han har kritik mot hur socialtjänsten och socialnämnden hanterar ärenden om omhändertagande. I ett uttalande säger han att socialtjänsten och socialnämnden inte läser handlingar och bara klubbar igenom sina beslut.
Förutom hans parti har det dykt upp ett annat parti, Nyans, som också driver frågan. Partiet Nyans har som en av sina viktiga frågor att motverka "LVU-missbruket".
Vi ringde upp socialnämndens ordförande Maria Sayeler Behnam (S) för att höra vad hon tänker och tycker om Issa Issas uttalande. Men också om att det tycks finnas fler partier som har samma agenda när det gäller frågan om socialtjänsten och tvångsåtgärder.
– Det är häpnadsväckande att Issa Issa påstår att socialnämndens ledamöter inte läser på om ärendena. Om han väljer att inte läsa handlingarna, får det stå för honom. Vi har engagerade och pålästa politiker i nämnden. Issa har bara deltagit under ett möte under nästan 1,5 års tid. Jag vet att vi i nämnden flera gånger har haft långa och svåra diskussioner när det gäller ärenden om omhändertagande. Att vi bara skulle klubba igenom allt stämmer helt enkelt inte.
Det finns antydningar om att det finns rasism bakom beslut om tvångsåtgärder. Kommentar?
– Jag förstår att en tvångsåtgärd kan skapa frustration, ilska, att de inblandade blir ledsna. Vi i nämnden förstår att det är ett stort ingrepp. Jag har också själv invandrarbakgrund och vet att det finns strukturer i samhället som är rasistiska. Men jag ser inte att det stämmer i det här fallet. Det finns undersökningar som snarare visar tvärtom. Att samhället kanske ingriper för sent eller avstår med hänsyn till den bakgrund som familjen har, säger hon.
Tror du att Issa Issas parti eller Nyans kan locka väljare?
– Det kanske dom kan göra. Men jag hoppas att människor läser på om hur socialtjänsten fungerar i Sverige innan man beslutar sig för hur man ska rösta. 80 procent av alla ärenden löses på frivillig väg.
Fotnot: Vi har vid flertalet tillfällen försökt få representanter från Nyans att svara på våra frågor, utan att lyckas.