Norrköpings kommundirektör Anna Thörn tjänar 140 000 kronor i månaden. Det är högst lön bland de kommunala direktörerna i Norrköpings kommun. Vi stämde träff med Anna Thörn för att höra hur hon ser på sin lön. Men främst för att få höra vad en kommundirektör gör för lönen.
– Jag är medveten om att jag tjänar väldigt bra och vet att det ibland görs jämförelser med andra yrkesgrupper inom kommunen. Jag har förståelse för att det kan upplevas orättvist att skillnaden är så stor. Det är kritik som jag måste ta. Men i jämförelse med liknande uppdrag, med samma ansvar och omfattning, tycker jag att jag har en rimlig lönenivå, säger kommundirektör Anna Thörn.
Hur brukar du förklara vad du jobbar med för den som inte känner dig?
– Jag brukar säga att jag jobbar i demokratibranschen, att jag säkerställer hela den kommunala koncernens förmåga till saklig och effektiv leverans. Mitt jobb är att optimera förutsättningarna för att Norrköping ska utvecklas i politiskt fastställd riktning, säger hon.
Anna Thörn har en bakgrund inom utbildningssektorn. Det är många år som hon funnits inom skolans värld. Hon har varit lärare, rektor och skolchef. Men 2018 blev hon kommundirektör i Söderköping. I februari 2021 blev hon kommundirektör i Norrköping. Hon har i stort sett alltid jobbat med organisation och ledarskap i sitt yrkesliv, säger hon.
– Jag gillar att leda, att se organisationen utvecklas för det gemensamt bästa. Annars hade jag nog inte sökt sådana här jobb. Jag dras till utmaningar som innebär att arbeta för förändring, att nyfiket utforska nästa steg i en viss riktning. Jag har aldrig backat undan får det ansvar det innebär att vara ledare, även om det vissa gånger är svårt, komplext och utmanande. Men det ingår det också. Inget jobb är roligt jämt.
Jag får kika i hennes almanacka. Den är fullspäckad. Möten efter möten. Dagarna börjar redan 05:30 på morgonen då hon bläddrar igenom Folkbladet, Norrköpings Tidningar, Corren, Dagens Nyheter och Dagens Industri. Hon är uppe innan hushållet riktigt vaknat till.
– Det är bra att få grepp om medierapporteringen innan jag kommer till jobbet, att få en överblick. Överhuvudtaget handlar mycket av mitt jobb om att läsa, se samband och göra analyser. Det handlar ofta om dokument som ska beredas inför kommunstyrelsens och fullmäktiges sammanträden. De politiska besluten som ska tas ska ut i organisationen sen. Jag har ofta samtal, avstämningar, med kommunstyrelsens ordförande, säger hon.
Betyder personkemi något i kontakterna med kommunstyrelsens ordförande?
– Jag är tjänsteman och kommunstyrelsens ordförande är politiker. Det är skillnad på våra uppdrag. Men det är alltid bättre om det finns en bra personkemi, något som jag upplever att Olle och jag har. Jag behöver dock samarbeta väl med hela den politiska församlingen, säger Anna Thörn.
Jag undrar om hon som gamle landshövdingen Björn Eriksson har ett exceptionellt minne för namn.
– Jag träffar många människor och jag tycker ändå att jag är bra på ansikten. Men jag kan inte säga att jag är jättebra på namn. Däremot brukar jag försöka vara påläst inför möten. Det är viktigt att vara förberedd inför de möten med människor som jag har.
Flera dagar i veckan är arbetsdagarna upp mot 12 timmar långa. Ibland är det helgjobb. Men det är inget hon själv tycker är konstigt. Tittar man lite närmare på hennes kalender är det allt ifrån avstämningar med kontorsdirektörer och vd:ar för de kommunala bolagen, via medverkande i seminarium om brottslighet, träffar med näringslivet till samråd med polis och räddningstjänst, politiska sammanträden och middag med franska ambassadören vid dennes besök i Östergötland.
– En prioriterad punkt för mig är när jag gör verksamhetsbesök, "PRAO", ute i verksamheten. Det försöker jag göra varje månad. Då följer jag med någon anställd en halvdag när den gör sitt jobb. Jag tycker det är viktigt att också se, höra, förstå vad som händer ute i verksamheterna och tala med den som påverkas av besluten. Alltså andra än chefer, säger hon.
Hur kopplar du ifrån jobbet?
– Jag har ganska lätt för det skulle jag säga. Jag har en "knapp" där jag stänger av jobbet. Det måste jag ha. Jag lämnar jobbet bakom mig när jag passerar bron ut mot skärgården och åker mot landet, min energidepå. Då kan jag koppla bort allt.