Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon tar över ansvaret för primärvården i östra länsdelen

NORRKÖPING
- Vi står inför gigantiska utmaningar, såsom en dålig landstingsekonomi, en ökad ohälsa i samhället och svårigheter att rekrytera personal till vårdcentralerna. Men jag ser ändå positivt på framtiden.
Det säger Margareta Swartz som tillträder som primärvårdsdirektör för den östra länsdelen efter nyår.

Margareta Swartz tillträder som primärvårdsdirektör i den östra länsdelen efter årsskiftet. Hon står inför många utmaningar då vårdcentralerna dras med bemanningsproblem, landstinget har dålig ekonomi och ohälsan i samhället ökar. Som tur är gillar hon utmaningar och att försöka hitta lösningar och möjligheter.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Margareta Swartz tillträder som primärvårdsdirektör i den östra länsdelen efter årsskiftet. Hon står inför många utmaningar då vårdcentralerna dras med bemanningsproblem, landstinget har dålig ekonomi och ohälsan i samhället ökar. Som tur är gillar hon utmaningar och att försöka hitta lösningar och möjligheter. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Norrköping2002-11-11 00:00
Vid årsskiftet sker organisationsförändringar inom primärvården. Men det är förändringar som inte kommer att märkas så mycket för patienterna till att börja med.
- Bakgrunden är att vårdcentralerna har svårt att klara sitt fulla åtagande i dag. Det handlar då inte om det dagliga arbetet utan de större och mer övergripande frågorna, såsom samverkan, rekrytering, ekonomi och annat, säger Margareta Swartz, som i dag är chef för vårdcentralerna Såpkullen och Östertull.
Nu sker istället en centralisering av primärvården, med Margareta Swartz på högsta post i den östra länsdelen.
- Fortfarande kommer vårdcentralerna att äga sina egna frågor. Men de mer tunga och övergripande frågorna kommer att skötas centralt istället, säger hon.
- För vi står inför problem. Ekonomin talar mot oss och nästa år införs ett sparbeting i hela landstinget. Samtidigt ska man komma ihåg att primärvården är en prioriterad verksamhet.

<b>Ser möjligheter</b>
Margareta Swartz säger att hennes passioner här i livet är att leda och utveckla.
- Och jag har en förkärlek för att se möjligheter.
Hon verkar onekligen vara rätt kvinna på rätt plats i den nya organisationen.
Många vårdcentraler har problem med rekrytering av läkare i dag. Det är egentligen bara på Vävens och Kungsgatans vårdcentraler som det inte fattas läkare på de fasta tjänsterna just nu. I Valemarsvik är läget krisartat, endast en fast läkare finns på vårdcentralen.
I dagarna redovisade Folkbladet en undersökning som visar att väntetiderna till vårdcentralerna har blivit kortare det senaste halvåret. Men de är ändå för långa för att nå upp till det uppställda nationella målet att alla som söker läkarkontakt ska få det inom åtta dagar.
- Vi måste våga erkänna att vi har stora bemanningsproblem. Det är viktigt att skapa en öppen dialog med patienterna för på så sätt får vi förståelse för varandra. Den enskilde idividen som söker läkarkontakt ser ju alltid sig själv som allra viktigast, medan sköterskan som svarar i telefon har hela spektrat framför sig och måste prioritera, säger Margareta Swartz.

<b>Nya mönster</b>
- Som vårdsökande måste man kanske lära sig nya mönster. Om man besöker Systembolaget en fredag är man beredd på köer och blir inte irriterad för det. Ringer man oss en måndag, då väldigt många ringer, borde det vara likadant. För den som inte har akuta besvär är det mycket bättre att ringa exempelvis en torsdag eftermiddag istället, säger hon vidare.
Frågan varför många distriktsläkare har lämnat sina arbeten och varför det är svårt att rekrytera nya är något hon ska ta tag på sin nya post.
Ett annat problem är den ökande ohälsan i samhället.
- Det märks på vårdcentralerna att de långtidssjukskrivna och de med psykisk ohälsa har blivit fler. Det är en stor utmaning vi står inför att försöka hantera denna utveckling. Här är Försäkringskassan en viktig samarbetspartner till oss, säger hon.
Margareta Swartz blir en av tre primärvårdschefer i länet och ansvarar för Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.
Hon kommer att ha sitt kontor på Vrinnevisjukhuset, nära medicincentrums stab och ledning
- Det känns bra att sitta nära dem som är samarbetspartners. Då blir det enklare att lösa olika frågor tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!