Hon tar hand om Barbie
Ständigt lika klarblå ögon, alltid slät spänstig hud och aldrig aldrig kommer hon att få rynkor i ansiktet eller celluliter på låren. Innan alla med 70-talsrötter samlar ihop sina egna missnöjesrynkor - läs detta: Barbie, för det är klart det handlar om Barbie - har sålts i snart två miljarder exemplar och i 150 länder. (Fast det kan ju möjligen få motståndarna att bli ännu mer hopknipta). Det spelar ingen roll. Barbie lever, hon blir allt starkare och från söndag är det Barbiefrossa på Stadsmuseet.
Del av samlingen av Barbies, dockornas kläder berättar också om modet från 1959 och framåt. Här kan man titta om minnas.
Foto:
- Jag lekte med den här dockan men sen tog lillasyster ta över och så blev dom utslitna. Men i mitten av 90-talet hittade jag två Ken-dockor och fick för mig att jag ville ha Barbie till dom.
Det blev som en rullande snöboll.
- Jag är inte alls någon samlare, men jag gillar att reparera dom här dockorna. Det är min grej. Jag hittade dom på loppisar och jag har annonserat lite och det blev så att Barbie kom till mig. Nu är det över hundra!
Många dockor kommer med förstörda frisyrer och andra blessyrer och där sitter Marie-Helene som numera skulle kunna kallas Barbie-doktor, och trär fast nytt hår, kläderna lämnar hon till kemtvätt (!) och lagar dem. Ett helt reservdelslager får vi se en del av på utställningen. Genom åren har dockorna ändrat material, från genomgjuten plast till en lättare typ med mer gummikänsla. Alltså går det åt jättemånga olika reservdelar. Nuförtiden är dockorna också mycket rörligare, de består av flera delar.
En Barbieexpert vet allt om Barbie Millicent Roberts ursprung (Wisconsin), släkt, vänner, evige pojkvän och deras vanor. Födelsedagen var 9 mars 1949 och en linje visar stationer om vad som hänt fram till våra dagar.
Nu är en häftig s.k. brats-modell högsta önskan för många, det finns särskilda dockor för samlarna, det finns hemsida för Barbieringen, en förening i Sverige och hur mycket kläder som helst. Brio lanserade dockan på NK 1963 och det blev en snabb succé.
- Det är kul för att Barbie är så väldokumenterad, säger Marie-Helene. Den stora leksakstillverkaren Mattel har samlat all information.
Utställningen berättar också om alla protester genom åren som vi nu kan läsa i korta texter; som "Grabbar mot Barbie", om hur dockan har bränts och huggits sönder i rituella sammanhang och hur svårt hon hade det på 70-talet. Men, som sagt, skönheten har tagit sig igenom alla problem med en alldeles perfekt yta.
Och ser man Barbie som en variant av den gamla pappersdockan kanske man kan ta henne med ro.