Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon strävar efter en hållbar byggbransch

"Vi står för en femtedel av koldioxidutsläppen. En dag som den här kan ge oss inspiration att bli bättre i klimatarbetet", säger Cecilia Johansson från Byggföretagen.

Cecilia Johansson, representant för Byggföretagen i Östergötland, tycker att en dag som Byggdagen i Norrköping ger inspiration. "Alla möten är värdefulla", säger hon.

Cecilia Johansson, representant för Byggföretagen i Östergötland, tycker att en dag som Byggdagen i Norrköping ger inspiration. "Alla möten är värdefulla", säger hon.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2021-11-19 17:00

Det är fredag, dagen efter att regeringen beslutat att Cementa på Gotland ska få fortsätta sin brytning av kalk. Cementtillgången ska nu vara säkrad ett tag framåt, enligt ansvarig minister. I Norrköping hålls en byggdag arrangerad av Norrköpings kommun. På plats är Cecilia Johansson, bransch- och föreningsansvarig för arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Östergötland.

– Det känns bra att det finns ett beslut om Cementa. Just nu är de höga råvarupriserna något som många av våra medlemmar talar om. Det går inte att bygga lönsamt i vissa fall. Med brist på cement hade det inte precis blivit bättre, säger hon.

Flera hundra personer har anslutit till byggdagen i Flygeln. Cecilia Johansson tycker att det stora intresset visar att dagen behövs.

– Det är väldigt värdefullt att kunna möta människor inom bygg- och fastighetssektorn. I dag har vi talat om hållbarhet. Vi är mycket medvetna om att vi är en sektor som har stor andel utsläpp av växthusgaser. En sån här dag är ett bra sätt att höra hur man kan jobba. För oss som organisation är det viktigt att skapa förutsättningar för branschen att hjälpas åt att minska utsläppen. Det är en fråga med hög prioritet, säger hon.

Hållbarhet handlar inte bara om klimatet. En bransch där kompetensförsörjningen innefattar många olika erfarenheter blir också en hållbar bransch, påpekar Cecilia Johansson.

– Det finns en konservatism inom byggbranschen. Men jag tror att den börjar förändras. Allt fler kvinnor söker sig hit. Men vi behöver också andra erfarenheter. Men talar vi om ena halvan om samhället, kvinnorna, så ser jag att det hänt mycket. När jag började startade jag ett nätverk för kvinnor i byggbranschen. Vi var kanske 15 först. Igår skickade jag ett mejl till medlemmar i nätverket. Det var 109 mottagare. Något händer, säger hon.

Hur mår branschen efter pandemin?

– Branschen mår bra. Det byggs väldigt mycket. Men jag skulle ändå vilja återkomma till råvarupriserna. Där finns det ett hot. Samtidigt händer mycket spännande. I dag talades det om återbruk som ett sätt att bygga. Att använda material igen som tidigare skulle ha slängts. Där kan det hända mycket. Men frågan är vem som ska betala för det? Det kommer att kosta att bygga upp ett system för återbruk, säger Cecilia Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!