Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon stoppar piratkopierarna?

LINKÖPING
Piratkopierarnas tid kan snart vara ute. I alla fall har Tina Lindkvist, doktorand vid Linköpings universitet, kommit en bit på väg när det gäller att hitta ett sätt att stoppa den otillåtna kopieringen. På fredag disputerar hon med sin avhandling om så kallad fingerprinting - ett sätt att märka digitala produkter för att kunna spåra originalet till de kopior som sprids.

Tina Lindkvist, snart färdig doktor.

Tina Lindkvist, snart färdig doktor.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2001-09-05 00:00
Problemet med så kallade piratkopierare har ökat i världen och det handlar om stora pengar som tillverkare av digitala produkter förlorar. I dag finns stora industrier som försörjer sig enbart på att kopiera och sälja vidare. Det rör sig alltså inte bara om privatpersoner som kopierar en och annan skiva med musik.
Runt om i världen forskas det kring hur denna kopiering skulle kunna stoppas. Den idé som Tina Lindkvist arbetat med är så kallad fingerprinting. Det innebär att digitala produkter, såsom text, dataprogram, musik och bilder, märks med en sorts kod som består av strängar med binära eller ickebinära symboler.
Varje produkt får en egen unik kod och alla sålda kopior ser lite olika ut - även de som säljs över nätet i hundratusentals exemplar. På så sätt går det att spåra ägaren till originalet när kopior sprids.

<b>Finns sätt</b>
Tina Lindkvist har, tillsammans med ytterligare en doktorand vid institutionen för systemteknik på Linköpings universitet, försökt klura ut hur fingerprinting skulle kunna fungera. De två doktoranderna har arbetat med var sin avhandling och koncentrerat sig på olika delmoment.
- Det finns sätt att stoppa piratkopieringen, men vissa teoretiska antaganden som vi har gjort vet jag inte om de verkligen fungerar i praktiken. Här återstår en del jobb, säger Tina Lindkvist.
Hon säger att det finns två problem som måste lösas när det gäller fingerprinting. Det ena är hur man ska stoppa in märkningskoden i de digitala produkterna utan att förändra deras innehåll.
- Man kan jämföra det med att i en vanlig mening ändra ett ord med hjälp av en synonym, utan att meningens innehåll förändras, säger Tina Lindkvist.
Det andra problemet är vad man ska stoppa in för något för att märka produkterna.
- Vi har koncentrerat oss på att arbeta med olika slags koder, säger hon.
Det gäller också att försöka hitta ett fungerande sätt att märka produkterna på utan att piratkopierarna sedan kan gå in och ta bort de tillsatta koderna eller förstöra dem. Delar av Tina Lindkvists avhandling ägnas just åt resonemang om piraternas möjliga motdrag.
- Om de som piratkopierar exempelvis börjar jämföra skivor med samma artister går det till slut att hitta de ställen där de skiljer sig åt, där koden alltså finns. Då kan man gå in och ändra eller förstöra och på så sätt sprida kopior som inte går att spåra, säger hon.

<b>Ingen lösning</b>
Än har varken Tina Lindkvist eller doktorandkollegan hittat en kod som inte går att förstöra. I alla fall inte i praktiken.
- Man skulle kunna säga att vi i nuläget kan stoppa några mindre kopierare, men tyvärr kanske inte de stora industrierna som har både tid och pengar att satsa på motdrag.
Själva märkningsproceduren kan komma att kosta en del för tillverkarna. Å andra sidan förlorar de stora summor på piratkopieringen. Många är intresserade av just fingerprinting, men vill naturligtvis också ha en definitiv lösning på problemet. Så Tina Lindkvist vill försöka forska ett litet tag till.
- Jag vill se om det verkligen inte går att hitta något bra sätt att lösa det här på, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om