Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon slutar som chef – men lämnar inte sitt engagemang

Efter nästan 26 år på Armbandets och Kättsätters förskolor går nu rektor Ann-Kristin Källström Sundgren i pension. Men helt lämnar hon inte metoden Drömmen om det goda, som hon varit en pionjär för sen 90-talet.

Elisabeth Holmfeldt är en av många som kom med blommor till Ann-Kristin Källström-Sundgren. "Vi har jobbat i samma chefsteam och är dessutom grannar och kamrater", säger Ann-Kristin.

Elisabeth Holmfeldt är en av många som kom med blommor till Ann-Kristin Källström-Sundgren. "Vi har jobbat i samma chefsteam och är dessutom grannar och kamrater", säger Ann-Kristin.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-04-30 07:00

Det är Ann-Kristins sista vecka på jobbet och när Folkbladet besöker Armbandets förskola är det avskedsfest med ballonger och tårta hela dagen. 

– Det känns ju konstigt. Jag har haft så fantastiskt roligt här, och jag hoppas att de två rektorerna som kommer efter mig kommer att ha lika roligt, säger Ann-Kristin när hon smiter ifrån festligheterna en stund för en intervju.

Ann-Kristin är född och uppvuxen utanför Örnsköldsvik och visste redan som sjuåring att hon ville bli förskollärare. Sagt och gjort, som 17-åring var hon färdig barnskötare och som 18-åring flyttade hon till Norrköping för att gå förskollärarutbildningen. Sen dess har hon varit förskolan trogen och sen 80-talet har hon haft rollen som förskolechef. Hon kom till Armbandet 1996 och introducerade snart idéerna från den ideella riksföreningen Drömmen om det goda där hon engagerat sig. Metoden bygger på att låta barnen öva stillhet, reflektion, beröring och rörelse i form av bland annat yoga och qigong. Ann-Kristin sökte och fick EU-pengar för att utbilda pedagogerna.

– Jag var den första i Sverige som sökte EU-medel inom offentlig sektor, säger hon.

Totalt har Ann-Kristin lett 16 olika EU-projekt genom åren. Hon och förskolan har också fått mycket uppmärksamhet och väggen i förskolans hall pryds av inramade tidningsurklipp. Ann-Kristin har bland annat fått åka till kungliga slottet för att berätta om metoden för kungen och drottningen. 1997 fick hon åka till Bryssel för att representera Sverige och svensk förskola. Det är ett av de starkaste minnena som Ann-Kristin bär med sig från de senaste 25 åren.

– Jag minns också manglingen av Babben Larsson och Annika Dopping. Det var när de skulle utse vilket projekt som skulle väljas ut att få åka till Bryssel. Det fanns 10 000 projekt igång i landet och sex skulle väljas ut att representera Sverige. Den som blev ansvarig för att representera förskolan, det var jag, säger hon stolt och visar ett foto på henne och Allan Larsson, då generaldirektör i EU-kommissionen.

Under hela dagen passerar mängder av folk som vill hylla och tacka av Ann-Kristin med blommor och presenter. Under intervjun dyker bland andra grundarna och ledningen för Drömmen om det goda upp. 

– Ann-Kristin har betytt väldigt mycket för kunskapen och förskolans förmåga att se behovet av stillhet och rörelse för barnen. Men också att personalen ska må bra. Arbetsmiljön är en fråga som Ann-Kristin ofta har lyft, säger Ann-Marie Brodén, ordförande för Drömmen om det goda.

– När Ann-Kristin började här var det många sjukskrivningar men det har gått ner väldigt mycket. Utmaningen är nu i stället att alla vill arbeta här och att alla vill ha sina barn här, fortsätter hon.

Ann-Kristin berättar att förskollärare som själva gått där som barn har kommit tillbaka för att utbilda sig i arbetssättet.

– De vill nyttja metoden och säger att den gör något med en. Man blir lugn.

Ann-Marie Brodén lyfter Ann-Kristins insats som en eldsjäl och ambassadör för pedagogiken, och det är något som Ann-Kristin nu kommer att fortsätta med som regionansvarig i föreningen. Helt kommer hon alltså inte släppa taget om Drömmen om det goda.

Varför fortsätter du jobba med det här?

– För att det är så viktigt. Det är något som borde finnas på alla Sveriges skolor och förskolor, säger Ann-Kristin. 

Drömmen om det goda

Drömmen om det goda vill med hjälp av förebyggande insatser minska psykisk ohälsa och öka möjligheten till välbefinnande. Metoden bygger på stillhet, reflektion, beröring och rörelse.

Mer än 1 500 lärare och över 15 000 barn och unga har fått möjlighet att ta del av pedagogiken.

Metoden finns på 800 platser i Sverige. Även skolor i Tyskland, Norge, Italien, Portugal och Grekland arbetar med den.

Armbandet i Norrköping var den första förskolan i landet med Drömmen om det goda som profil. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!