Hon sätter sig i förarsätet
NORRKÖPINGEn kvinna tar över rodret i Norrköpings Segelflygklubb. Mari Lundgren, 39, till vardags klädformgivare, har nämligen valts till NSFK:s första kvinnliga ordförande någonsin.- Det känns som en stor utmaning att som kvinna bli ordförande i en så manlig aktivitet som segelflyg, säger Mari som dock redan har några år i styrelsen bakom sig.
Mari Lundgren är den första kvinnliga ordföranden någonsin i Norrköpings Segelflygklubb. "En utmaning att bli ordförande i en så mansdominerad värld som segelflygningen ändå är", säger Mari som här ses i ett av klubbens fem flygplan. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto: Fotograf saknas!
<B>? Hur började du själv med segelflygandet?</B>
- Intresset väcktes i mycket unga år i Nyköping, där jag växte upp. Vi bodde nära en flygplats och brukade gå dit och se när segelflygplanen drogs upp i luften och redan då, som sexåring, bestämde jag mig för att själv en vacker dag bli segelflygare!
- Sen dröjde det dock många år, men hösten 1996 läste min sambo Anders Eriksson en annons, där Norrköpings Segelflygklubb bjöd in till en provstart.
- Vilket jag gjorde och jag blev såld direkt och tog certifikat 1998 och sedan dess har flygandet fortsatt. Dock inte för Anders, som helst håller sig på marken, även om han har följt med mig upp i bland i det blå.
<B>? Vad är det som är så kul med segelflygandet då?</B>
- Det är en skön känsla att veta att jag klarar nåt som inte alla andra kan. Det ger en trygghet i sig själv att känna sånt. För mig ger mig vetskapen om att jag kan flyga, ett lugn även i min vardag och jag kommer lättare över eventuella problem som kan dyka upp.
<B>? Hinner du med några mer hobbies?</B>
- Förutom flygning ägnar jag mig även åt - dykning. Så det är både upp i det blå och ner i vattnet. Onekligen stora kontraster, men båda dessa hobbies känns äventyrliga och spännande och det tycker jag om, framhåller Mari Lundgren.
<B>? Du valdes till ordförande i januari i år. Hur är situationen i klubben?</B>
- Vi får kämpa med ekonomin, som de flesta andra föreningar, men vi har entusiastiska medlemmar. Av de 25 aktiva flygarna, kom hela 22 till vårens städ- och uppmonteringsdag och det är väl en bra siffra.
- Nu ska vi också försöka få fler att börja segelflyga eller åtminstone provstarta, genom att ha öppet hus, segelflygcafé som vi kallar det, på Kungsängen varje onsdagkväll under maj och juni med start den 8 maj.
- Då bjuds allmänheten in till provlektioner och samtidigt har vi tänkt ha grillen och kaffepannan igång dessa cafékvällar.
<B>? Vad kostar det normalt att ta ett certifikat för segelflyg?</B>
- Totalt brukar man räkna med cirka 15.000 kronor och då ingår en vinters teorikurs och cirka 60 starter med lärare. Och man får faktiskt börja ta cert redan som 14-åring, flyga ensam som 15-åring och få sitt cert som 16-åring. Just nu har vi en 16-årig kille, Robin Ählman, som får sitt cert snart och blott 15-åriga Carina Jonsson som läst teorikursen i vinter.
<B>? Har ni ont om kvinnliga flygare?</B>
- Ja, jag har varit ensam senaste åren, men just nu är det tre unga kvinnliga elever i klubben och det känns ju roligt.
Nämnas kan att Norrköpings Segelflygklubb snart har 30-årsjubileum, då klubben bildades 1973, även om segelflygning bedrivits i Norrköping sedan 1935 i olika föreningsformer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!