Hon satsar på butik med mat från Polen och Ryssland

Viktorija Touranj har hittat en nisch med varor från länder som Polen, Ryssland och Lettland. I somras tog hon över en butikslokal på Hospitalsgatan och öppnade Nasz Supermarket.

"Nasz Supermarket" betyder "Vår supermarket". Viktorija Touranj har öppnat en butik på Hospitalsgatan i Norrköping, med mat från länder som Polen, Ryssland och Lettland.

"Nasz Supermarket" betyder "Vår supermarket". Viktorija Touranj har öppnat en butik på Hospitalsgatan i Norrköping, med mat från länder som Polen, Ryssland och Lettland.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-12-09 15:00

"Nasz" betyder "vår" på ryska, polska och bosniska, berättar Viktorija Touranj, som vill skapa känslan hos kunderna att de går till sin supermarket, känslan av en familj.

Viktorija Touranj tog över butiken i juli, från sin man som är från Libanon. Han hade tidigare en arabisk butik här. Viktorija har satsat på en helt annan inriktning, som bottnar i hennes ursprung. Hon är från Lettland, men är halvt polska och halvt ryss, då hon har en rysk pappa och en polsk mamma.

undefined
Pierogi, som dumplings, med olika fyllningar, som svamp och surkål.

Folkbladet fick ett tips om Nasz Supermarket från en kund som tycker att butiken är värd att uppmärksammas, en satsning mitt i coronapandemin.

Att du vågade, mitt i pandemin?

– Ja, men man måste äta ändå, säger Viktorija Touranj som hoppas och tror att hennes koncept har förutsättningar att gå bra.

Målet är att bli den bästa och största butiken av det här slaget. Här har hon ett brett sortiment med polska, ryska och lettiska varor, liksom varor från Litauen och Balkanländerna, bosniska varor, och från Rumänien.

– Det finns ingenting sådant här i Norrköping och Östergötland. Det finns kanske lite på Ica, eller Willys, men inte så mycket som jag har. Det finns mer att välja på här, säger Viktorija Touranj som också får kunder från Stockholm.

Hon visar på populära kryddiga polska korvar, med hög kötthalt, korvar som krogen Gull-Olle köper av henne, och pierogi, som dumplings, fyllda med svamp och surkål. De senare måste finnas på julbordet i Polen, säger hon.

undefined
Viktorija Touranj visar populära kryddiga polska korvar med hög kötthalt.

Många av kunderna är polacker, ryssar, eller från Ukraina och Lettland, som kommer ihåg produkterna från sina hemländer. Många svenskar har också varit i Polen, före corona, på semester, med lågprisflygbolaget Wizz Air, och provat pierogi, och blir glada när de hittar sådana här i butiken.

De flesta varor har en lapp med översättning till svenska, men om man inte förstår kan man be om hjälp, säger Viktorija Touranj som gärna ger tips till ovana besökare.

undefined
En särskild hörna med julkänsla.

En julafton i Polen firas lugnt, med familjen, utan alkohol och utan kött på matbordet. Det ska vara tolv maträtter, som pierogi, rödbetssoppa och som "king of the table": fisken karp. Viktorija Touranj kommer att ha både färsk och fryst karp från Polen i butiken dagarna innan jul.

Den 25 december är det fritt fram för kött, alkohol och dans i det polska julfirandet. Julgran har man i Polen också, liksom här.

undefined
Rysk choklad som funnits länge. "Min mormor kommer ihåg den från när hon var barn", säger Viktorija Touranj.
Karta: Nasz Supermarket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!