Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon kan knacka på hos dig för att prata avfall

NORRKÖPING: Ett bra sätt att ta ansvar för miljön är att källsortera. Men om man sorterar fel så kan man bli bötfälld. Därför går Zuha Alasadi, 19, runt till Norrköpings hushåll för att informera om hur man ska sortera på rätt sätt.

När Zuha Alasadi fått på sig sin gul-oranga kommunväst är hon redo att gå ut till Norrköpingsborna.Foto: Henrik Witt

När Zuha Alasadi fått på sig sin gul-oranga kommunväst är hon redo att gå ut till Norrköpingsborna.Foto: Henrik Witt

Foto:

Norrköping2007-07-16 06:00
- Om man ska bo här är det viktigt att hålla stan ren. Att inte sortera matavfall är sådan slöseri när det är så lätt att göra någon nytta av det, säger Zuha Alasadi.
Hon är den yngsta av kommunens källsorteringsinformatörer. I vanliga fall studerar hon på Natur- och samhällsprogrammet på De Geer- gymnasiet.

Knackar på
Men på kvällarna tar hon på sig sin rödoranga kommunväst och knackar på dörren till privatpersoner för att informera dem om hur de ska källsortera på rätt sätt. Nu på sommaren när skolan är slut arbetar hon heltid med informationen.
När Zuha Alasadi kommer har hon med sig en komposthink samt informationsblad som hon delar ut. Vanligtvis är det ungefär 20- 25 hushåll som hon besöker på en dag men det kan variera ibland blir det upp till hela 40 hushåll.

Inte alltid så lätt
Men att knacka på hos människor är inte alltid så lätt, även i fall man kommer i ett gott syfte. En del människor slänger igen dörren i ansiktet på henne och fräser "Vi är inte intresserade".
- Då känner man sig påträngande. Men det är sånt man får ta, säger Zuha Alasadi.
Dock brukar de flesta människor ändra sin inställning när de får höra att det handlar om naturen och Zuha Alasadi tycker att Norrköpingsborna är bra på att källsortera så länge det är lätt att göra det.

"Kul jobb"
- Pensionärer tycker ibland att det är jobbigt att gå i trapporna
men ungdomarna är väldigt miljömedvetna
och intresserade, säger hon.
De flesta som arbetar med Zuha Alasadi läser på miljölinjen på universitetet och hon har också övervägt att börja jobba med miljö i framtiden.
- Det här är ett jätteintressant och kul jobb, säger Zuha Alasadi
Fakta:
Exempel på matavfall
som du kan sortera är:
Matrester
Skal och rester av frukt och grönt
Kaffesump, kaffefilter och Tepåsar
Bröd
Snacks och godis
Mindre mängd
hushållspapper
Matavfallet ska antingen läggas i en brun tunna för hämtning. Då ska avfallet förvaras i kommunens nedbrytbara påsar användas som kan hämtas av returpunkten. Eller så lägger du avfallet i en egen kompost.
Brännbart avfall som blöjor, dammsugarpåsar, plastpåsar mm lägger du i den gröna tunnan.
Källa: Sorteringsguiden från Norrköpingskommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om