Runt om i staden syns idag kryptiska texter eller slagkraftiga skällsord skrivna med sprayfärg. Nedklottringen i innerstaden har ökat kraftigt den senaste tiden och nu agerar kommunledningen. Berörda tjänstemän, polis och fastighetsägare har kallats till möte för att tillsammans ingripa mot förstörelsen.
Men det är inte bara stadsmiljön som råkar ut för klottrandet, även företagare har utsatts för sabotage. En av dem är Marin Demir som driver en skönhetssalong i Norrköping.
– Jag ses vanligtvis som en glad och positiv människa men när jag såg detta gav jag upp. Jag orkade inte jobba.
– Skylten kostade mig väldigt mycket pengar och saneringen skulle i slutändan kosta mig ännu mer. Jag försökte åtgärda det på egen hand med diverse behandlingsmedel men ingenting fungerade.
Vad skulle kunna förhindra liknande händelse?
– Jag tycker videobevakning skulle vara en bra lösning. Det är ett system som kanske kränker integriteten, men det tycker jag klottrare gör också.
– En annan lösning skulle vara att bygga ett inhägnat område där de som vill kan få klottra utan att det drabbar någon annan. Jag gillar också att rita, men för det gör jag det inte på andras husväggar.
Hur har du gått vidare?
– Efter många turer fram och tillbaka kunde ett saneringsföretag hjälpa mig. Men skylten har fortfarande fula rester från klottret. Jag tycker systemet är för komplicerat och det krävs tydligare handlingar för att stoppa det här.
– Jag ska inte behöva vara orolig för att det ska hända igen.
Finns det någon misstänkt?
– Vem eller vilka har jag ingen aning om, men jag har sett samma text i olika färger på flera byggnader, elskåp och väggar i närområdet. Jag mår dåligt av att se det och kan inte förstå vad som är meningen med det här. Det är förskräckligt.
Ordförande i tekniska nämnden Karin Jonsson (C) delar Marin Demirs uppfattning och har vidtagit åtgärder som ska få klottrandet att upphöra.
– Det är viktigt att kommunen går i bräschen för att stävja detta meningslösa klottrande. Det är väldigt kostsamt att ta bort och de pengarna skulle vi kunna använda till betydligt roligare saker.
– Det är uppenbart att detta arbete måste intensifieras, säger kommunalrådet.
011 200 400
redaktionen@folkbladet.se