Hon har hand om Postens förvandling
NORRKÖPINGPosten invigde sitt postcenter på Sankt Persgatan i går.Chefen för postens servicenät i Sverige Maivor Isaksson invigde.Isaksson ansvarar för postens stora omstrukturering. Hon är också ledamot i postens koncernstyrelse.
Maivor Isaksson, chef för postens servicenät i Sverige, invigde postcenter på Sankt Persgatan i går. I en del av de lokaler där posten tidigare fanns blir det postcenter för företag. I anslutning inrättas även ett kontor för Svensk kassaservice. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
? Ökad pakethantering för att klara den dyrare brevhanteringen.
? Höjda porton och troligen olika servicegrad för när breven ska vara framme.
? Flexiblare arbetstid för brevbärare och kassörer.
? Rationaliseringar i administrationen.
<b>Ny infrastruktur</b>
Nu handlar det om tredje postcentret riktat till företag i Norrköping.
- Vi bygger upp en ny infrastruktur och ökar servicegraden till våra kunder, säger hon innan hon klipper av ett blågult band.
- Nya kontor öppnas varje dag, säger hon till Folkbladet. Vi har klarat omstruktureringen i 40 procent av landet. Allt har gått över förväntan.
Vid förändringarna har en särskild byggmanual upprättats. 25 veckor före något ska ske planeras aktiviteterna. 800 olika aktiviteter finns inlagda i manualen.
- Byggmanualen är vår lycka, säger Isaksson. Om vi som förr i tiden haft allt i pärmar på papper hade det inte fungerat. Nu finns noga angivet när en hantverkare ska in och vad som ska ske varje dag. Allt har klaffat till hundra procent. Ingen har felat utan byggmanualen har följts.
Isaksson förklarar att posten måste satsa på ökad pakethantering och att den måste bekosta brevhanteringen.
- Vi fick inte höja brevportot för regeringen. Vi har inte höjt portot sedan 1997. I Europa har bara Grekland billigare porto. Mesta posten eller 95 procent går till företagskunder. Breven minskar ständigt.
- Vi är enda land i Europa som avskaffat monopolet. Andra länder kan gå in och konkurrera med oss. Vi kan inte gå in i andra länder. Tyska och engelska posten tar kunder. Norska posten har köpt in sig i Citymail som verkar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de konkurrerande företagen tar bara de lönsammare delarna i storstäderna. Vi måste leverera post över hela landet varje dag.
<b>Porton</b>
Posten vill möta konkurrensen med mer paket. Med hjälp av franska posten får Sverige komma in med paketservice i de baltiska staterna.
Isaksson räknar med nya framställningar om portohöjningar. Hon kan tänka sig olika servicegrad där man betalar mer för att få fram brevet nästa dag, något mindre om brevet kan komma fram om några dagar.
- Varje gång vi vill höja protesterar privatkunderna som skickar mycket lite brev. Företagen som är våra stora brevkunder accepterar portohöjning. Breven minskar också varje år.
<b>Flexiblare</b>
Brevminskningen gör att Isaksson vill se flexiblare arbetstider hos brevbärarna. Mesta utbärningen är från 15 till 20 i varje månad.
Hon kan tänka mig att brevbärarna vissa dagar arbetar sex timmar per dag, andra när det är mer att göra går upp till tio.
- Tendensen är densamma i kassorna. Svensk kassaservice har mest att göra i slutet av månaden. Arbetstiden har anpassats efter detta.
Postkassörskornas antal har minskat från 11000 1993 till 4000 i dag.
- Vi erbjuder hjälp till nya jobb. Vi har betalat lön under 1,5 år medan de övertaliga utbldat sig och förberett sig för andra arbeten. Det har fungerat bra. Genomsnittligt har postkassörskorna efter tio månader haft ett nytt jobb.
Isaksson betonar att efter ändringarna i postens infrastruktur som nu genomförs finns inga mer rationaliseringar att göra i verksamheten.
Nu kan besparingar ske i administrationen där 1,5 miljarder kronor kan sparas in.
- Detta förutsätter dock investeringar i ökat datorstöd.