Hon ger motivation
På Ebersteinska samlades på måndagen 70 Norrköpingsungdomar för att plugga matematik i en vecka. Arrangörerna hoppas att kursen ska få eleverna att tycka att matte är roligt, och kanske få dom att fortsätta studierna även efter gymnasiet.
Fokus på tal. Ebba Waernbaum behåller elevernas koncentration trots den starka sommarhettan.
Foto: Jonas Tetzlaff
Medan normala sommarkurser handlar om att läsa upp sina betyg så har IKU:s kurs inga sådana syften. Kursen är en översiktskurs över A och B-kurserna i matematik som eleverna kommer att läsa på gymnasiet. Nätverket skickade ut brevinbjudningar till alla Norrköpings niondeklassare för att fylla kursen med ungdomar som ville läsa matte. Kursen är gratis och betalas med pengar som Ebersteinska fått ifrån Myndigheten för skolutveckling. Amanda Mobarak Nilsson var en av de som nappade på inbjudan.- Mina föräldrar motiverade mig att ta kursen. Jag har alltid haft rätt svårt för matte och behöver mycket repetition. Så jag kände att jag ville få lite mer grundkunskaper innan jag börjar gymnasiet, säger Amanda, som ska börja på Kungsgårds ekonomlinje till hösten.Fler ingenjörer
En anledning till att IKU startat mattekurserna är att Sverige lider av en brist på civilingenjörer. Allt färre söker idag till högskoleutbildningarna. Det har i sin tur gjort att regeringen lagt förslag som ska ge matematiken en högre status inom gymnasieskolan. Enligt IKU har den negativa trenden pågått i flera år.- Man brukar säga att det är fler som söker till tv-programmet Idol varje år än det är som söker till civilingenjörutbildningar. Då är det nåt som är fel, säger Ken Lindeberg, verksamhetsansvarig på IKU.Unga lärare lockar
Alla lärare på sommarkursen studerar till civilingenjör på högskolor runt om i landet. Ebba Waernbaum som håller i en av de åtta grupperna på sommarkursen är en av dem.- Jag tror det underlättar att vi som är lärare här fortfarande studerar själva. Jag vet själv hur det känns ibland när man sitter som ett frågetecken på lektionerna, och förhoppningsvis kan det hjälpa mig att förklara på ett sätt som ungdomarna förstår, säger hon.Hon berättar att spridningen är stor bland eleverna, både på kunskapsnivå och anledning till att de väljer att sätta sig i skolbänken på sommarlovet."Vill ta nya tag"
- Många av de elever som jag pratat med har sagt att de varit lite dåliga på att engagera sig i matten på högstadiet och vill ta nya tag i gymnasiet. Sen är eleverna här allt från såna som har ambition att behålla sin MVG-nivå till de som är nöjda med att bli godkända, säger Ebba Waernbaum.Hur ska man göra för att göra matematiken roligare?- När jag gick på gymnasiet förstod jag aldrig vad man kunde använda matematiken till i den riktiga världen. Jag förstod att engelska var bra för att kunna för att man skulle kunna åka till England. Men det finns liksom inget land där man talar matte. Man måste försöka ta motivationen för ämnet förbi "att gå till affären"-stadiet.