Hon ger klartecken för bad
Än så länge har inga av Norrköpings sjöar fått några allvarliga anmärkningar. Men det kan förändras snabbt om vi får en varm och vindstilla sommar.
Ida Johansson samlar in prov från vattnet i Ågelsjön. Om ett par dagar kommer svaret från laboratoriet. Foto: Andreas Skogh
Foto:
I vanliga fall läser hon till miljöinspektör men nu i sommar jobbar hon på miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping.
I handen har hon ett provrör som hon fyllt med vattnet.
Provrör i kylväska
Sedan lägger hon provröret i en kylväska och fyller i ett protokoll där hon skriver hur långt från stranden provet togs, hur djupt ner hon var och vilken temperatur vattnet hade. Proverna tas på ungefär 30 cm djup för att undvika föroreningar i ytvattnet.
- I vanliga fall brukar vi ta proverna vid bryggor eller strandkanter där många människor brukar bada. Men det går inte i Ågelsjön eftersom det inte finns någon specifik badplats här, säger kollegan Pia Kagevik.
Hon har varit miljöinspektör i flera år i Norrköping och anser att Ågelsjön bruka klara sig utan anmärkningar.
Hamninlopp känsligt
- Det är mest små insjöar nära stan eller vatten med hamninlopp som är känsligast, säger hon.
För att en sjö ska bli otjänlig krävs att det finns minst 1 000 e-colibakterier per hundra milliliter vatten eller 10 000 kolibakterier per hundra milliliter vatten. Men så här tidigt på sommaren har alla sjöar i Norrköping klarat sig undan några allvarligare anmärkningar.
- Det kan ändra sig fort beroende på hur vädret skiftar. Är det en varm sommar och många som badar så frodas fler bakterier, säger Ida Johansson.
Nu ska Pia Kagevik och Ida Johansson lämna in proverna till laboratoriet för analys. Sedan tar det ungefär två till fyra dar innan innan de får svar.
Om proverna visar anmärkningar kommer de att listas upp på smittskyddsinstitutets hemsida där man kan se vilka sjöar som blir otjänliga.
Test varje månad
Pia Kagevik och Ida Johansson har redan tagit prover på Ågelsjön tidigare i sommar och kommer att återkomma i början på augusti. Det vanligaste är att en liten sjö som brukar visa bra resultat testas var fjärde vecka under sommarsäsongen.
Men även om en sjö blir otjänlig betyder det inte att det inte går att bada i den. Men man ska vara försiktig med att svälja vattnet. Om vattnet innehåller tarmbakterier kan den som sväljer vattnet bli magsjuk.
- Att en sjö blir otjänlig betyder egentligen bara att det finns en hälsorisk och att man ska vara försiktig, säger Pia Kagevik.