Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon fick hjälp med skuldsanering

NORRKÖPINGMarita Grubb hade skulder på över 800 000 kronor när hon för tre år sedan blev erbjuden skuldsanering. Om två år är hon skuldfri. Att färre beviljas skuldsanering tror hon kommer slå tillbaka mot samhället.

Marita var inställd att leva på existensminimum resten av sitt liv när hon blev erbjuden skuldsanering. Om två år är hon skuldfri.

Marita var inställd att leva på existensminimum resten av sitt liv när hon blev erbjuden skuldsanering. Om två år är hon skuldfri.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2012-11-02 05:15

Marita Grubb flyttade till Norrköping i mitten på 1970-talet. I åtta år arbetade hon som barnskötare och levde ett välordnat liv. Efter en svår skilsmässa 1986 började hon missbruka. Barnen togs ifrån henne, och Marita Grubb levde periodvis som hemlös. När hon 15 år senare, i samband med en behandling, bestämde sig för att sluta med droger hade hon skulder på över 800 000 kronor.

- Det var obetalda räkningar till brottsofferjouren, postorderföretag, gamla LO-lån och jag vet inte allt. Jag hade tappat kontrollen över min ekonomi för länge sedan, säger hon.

Existensminimum

Marita Grubb fick ett arbete och började betala av sina skulder till Kronofogdemyndigheten. I nio år levde hon på existensminimum innan Kronofogden erbjöd henne skuldsanering.

- Först tyckte jag bara att det lät krångligt. Jag hade vant mig att betala av en fast summa varje månad och var inställd på att leva så resten av mitt liv. Men idag är jag överlycklig att jag fått hjälp med skuldsanering, säger hon.

Gynnar samhället

Enligt Arja Raumala, ekonomisk rådgivare på skuldsaneringen i Norrköpings kommun, är de få som faller tillbaka i skuldträsket efter avslutad skuldsanering.

- Det är väldigt ovanligt att folk skuldsätter sig igen när de väl fått hjälp. De flesta får ordning på sin ekonomi, och det gynnar både individen och samhället, säger hon. Något Marita Grubb håller med om.

- Jag skulle aldrig handla för pengar jag inte har. Kan jag inte köpa något kontant idag, köper jag det inte, säger hon.

Skuldfri

Om drygt två år är Marita Grubb helt skuldfri. Då har hon, under en femårsperiod, betalat 80 000 kronor istället för de 800 000 kronor hon skulle betalat om hon inte fått skuldsanering.

- Det betyder att jag kan arbeta två år med hel lön innan jag går i pension. De åren ska jag försöka spara ihop en buffert, säger hon.

Att det nu blivit svårare för skuldsatta att beviljas skuldsanering tror Marita Grubb kommer bli kostsamt för samhället.

- Folk kommer ge upp, istället för att arbeta, betala av skulder och leva på existensminimum kommer fler välja att leva på försörjningsstöd. Det blir en ond cirkel. Istället borde man hjälpa folk tillbaka med skuldsanering. Och framförallt borde man reglera, helst förbjuda snabba lån och sms-lån, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om