Skogsindustrikoncernen Holmen ansöker hos länsstyrelsen i Östergötland om att få uppföra vindkraft på egen mark i tre projektområden: Klintaberget, Skybygget och Högsjön.
Områdena är belägna väster om riksväg 55 från Simonstorp, Rejmyre och strax norr om Finspång. Totalt skulle det bli max 77 vindkraftverk, uppdelat på tre vindkraftparker. Totalhöjden på varje vindkraftverk är max 290 meter.
I Högsjön i Finspångs kommun tänker sig Holmen 17 vindkraftverk medan det ska bli 30 vardera på Klintaberget och Skybygget som berör både Norrköpings och Finspångs kommuner.
Skybygget ligger fem kilometer norr om Åby. Strax norr om det utredningsområdet ligger Klintaberget, en mil öster om Finspång och 12 kilometer norr om Åby.
Holmen ansökte den 1 september till Norrköpings och Finspångs kommuner samt länsstyrelsen i Östergötland om samråd kring satsningen. Samrådet syftar till att ta fram en slutlig ansökan som länsstyrelsen kan ta ställning till.
Ett samrådsmöte med kommuner och länsstyrelse hölls på tisdagen. Det blir också samråd med allmänheten i oktober. Om någon vecka kommer Holmen att skicka ut information om sina planer till alla berörda: närboende och intresseorganisationer, som Naturskyddsföreningen, rörligt friluftsliv och jaktlag.
– När vi lämnar in en ansökan är den planen inte huggen i sten, utan vi ska ta in synpunkter från länsstyrelsen och allmänheten. När man haft samråd med allmänheten kommer man också att göra en miljökonsekvensbeskrivning, säger Nils Ringborg, talesperson för Holmens vindkraftprojekt i Östergötland.
Då jobbar man med länsstyrelsen och kommunerna kring synpunkter på var verken är placerade, och buller, reflexer, djurliv, fågelliv och vattendrag.
Kommunerna måste tillstyrka projekten och Holmen har därför sedan våren haft kontakt med berörda kommuner och arbetat i linje med deras översiktsplaner för vindkraftsetablering.
– Vi har inventerat områdena mellan Finspång och Norrköping, på Holmens egna skogar. Områdena är väster om riksväg 55 mot Katrineholm i området Simonstorp, Rejmyre och Häradstorp, utmed 400-kilovoltsledningen som går genom hela området, säger Nils Ringborg.
Det är en bra plats, säger han, då man kan koppla på sig på den ledningen. För Holmens del handlar det inte bara om att säkra el till det egna pappersbruket Braviken, utan även om att säkra el för regionen och södra Sverige.
Ringborg lyfter samhällsnyttan med vindkraftssatsningen, bristen på överföringskapacitet i norr och behovet av mer el i söder.
– Det kostar väldigt mycket pengar för både konsument och industri i södra Sverige att det inte finns tillgång till energi. Priset sätts ju på tillgång och efterfrågan, säger Nils Ringborg som förutom att han är oroad över prisutvecklingen också talar om ansvar i klimatfrågan.
Enligt honom skulle den aktuella vindkraftssatsningen motsvara en stor del av hela Östergötlands behov av el.
– Vi tenderar se väldigt mycket problem med saker istället för nyttan för samhället. Det finns fler stora industrier i Östergötland som är beroende av elkraft. Samhället behöver det också, och alla de här industrierna som levererar skatteintäkter och jobb till staden, säger Nils Ringborg och lyfter också fram klimatnyttan med fossilfri el.
Förhoppningen är att vindkraftparkerna ska kunna tas i bruk inom ett par år.