Höjda priser efter ny lagstiftning
Priserna har stigit hos både frisörer och taxibolag sedan den nya antidiskrimineringslagen trädde i kraft.På nattklubbarna har åldersgränserna sjunkit. Det kan föranleda att det blir bråkigare på krogen, tror personalen på nattklubbarna.
Anna och Veronica på Klippoteket där alla kunder får betala lika mycket, oavsett kön eller frisyr. Foto: Andreas Skogh
Foto:
Resultatet av lagen har blivit höjda priser på flera ställen i Norrköping.
Hos Klippoteket betalade män innan lagstiftningen 40 kronor mindre än kvinnor. Efter den 1 juli är priserna höjda och alla betalar samma pris, 340 kronor.
Löjlig lag
- Vi valde att höja priserna eftersom en prissänkning förmodligen skulle inneburit att man hafsade igenom klippningen mer. Nu försöker man istället ge kunden lite extra tid och styling, säger Ulrika som är frisör på Klippoteket.
Hon tycker den nya lagen är löjlig.
- Jag förstår inte hur de tänker, i de allra flesta fall tar det längre tid med kvinnliga kunder. Även om de inte har långt hår, kräver de ofta mer styling och föning.
- Det måste ju finnas andra saker som är viktigare att lagstifta om, jag tycker det är viktigare att man engagerar sig mer i lika löner.
Kompromissade
På Modeklipparna har man gjort en kompromiss och låtit de forna dam- och herrpriserna mötas på mitten.
- Först var vi inne på att ha olika priser för långt och kort hår, men var går gränsen? Och vad säger man till en kund som ringer och frågar efter priset, säger Linnéa Mulder.
Det är inte bara frisörerna som gjort prisändringar sedan 1 juli. På Taxi Östergötland hade man tidigare en så kallad tjejtaxa som var tio procent billigare än den vanliga taxan.
Solotaxa
- Tjejtaxan hade vi för att tjejer skulle kunna ta taxi för att komma hem tryggt och säkert. Idag betalar de standardpris, säger Krister Gustafsson, trafikchef på taxi i Östergötland.
På Taxikurir har man behållit det rabaterade priset och istället ändrat namnet till solotaxa.
- Skillnaden är att alla som åker ensamma får åka tio procent billigare nu. Inte bara tjejer.
På krogar och restauranger har man tvingats ändra den djupt rotade traditionen att åldersgränsen är högre för killar. På Palace har man genom alla år haft 21 år som gräns för tjejer och 23 år för killar.
Mer bråk
- Jag tycker det är konstigt att vi i branschen inte kan få bestämma en sådan här sak själva, säger Alexander Andrén, delägare av Palace.
Alexander Andrén menar att de olika åldersgränserna kommer ifrån en allmän uppfattning om att killar i 20-årsåldern skulle vara omognare än sina jämnåriga tjejkompisar. Han menar att det skulle kunna ställa till problem när yngre killar får komma in på krogen.
- Jag kan tänka mig att det blir mer problem på krogarna nu när yngre killar är välkomna. Än så länge har vi inte märkt av något, men det har ju bara gått en månad sedan lagen trädde i kraft, säger han.