Höjd elevpeng ska rädda ekonomin

Ta pengarna från de otillsatta tjänsterna som chefer över förstelärarna och ge till friförskolorna. Så vill moderaten Sofia Jarl lösa problemet den här gången.

Orättvist. Sofia Jarl(M) vill höja barn- och elevpengen för att ge fristående förskolor chans att komma i balans.

Orättvist. Sofia Jarl(M) vill höja barn- och elevpengen för att ge fristående förskolor chans att komma i balans.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-03-26 20:00

När kommunen gör det de blivit ålagda - att göra besparingar genom att förända avskrivningstiderna på lokaler, blir det ett hårt slag för många mindre friförskolor. De har inte haft en chans att förhandla om sina hyror med privata aktörer så att man på samma sätt som kommunala skolor och förskolor hamnar i ekonomisk balans.

– Jag tycker att det som på pappret kallas komponentavskrivning, vilket innebär att man infört olika avskrivningstider för exempelvis tak, väggar och golv i lokaler – som i sin tur påverkar barn- och elevpengen, i grunden är bra och kommer att ge lägre hyror för alla på sikt, säger Sofia Jarl, oppositionsråd i Norrköping..

Det hon inte tycker är bra är att friskolor inte informerats i tid.

Det håller Olle Johansson, socialdemokratiskt skolråd med om.

– Det är därför vi valt att bjuda in till torsdagens möte. Det är ett möte som är framåtsyftande.

Han har insett att de berörda inte blev nöjda med processen och vill nu att man ska hitta vägar att undvika att det blir så igen.

– Man vill bli sedd och hörd och få den information man får i ett tidigare skede, säger Olle Johansson.

De som kom till mötet med förhoppningen om att erbjudas en lösning, blev säkert besvikna.

– Då måste det tas ett nytt beslut i fullmäktige, säger Olle Johansson.

Han poängterar att bidrag till skolor måste ges till alla skolor på lika villkor, man kan inte bara som Sofia Jarl föreslagit ta pengar för att bara täcka upp för friförskolor.

– Och ska man omfördela pengarna så måste de ju tas någon annanstans ifrån.

Han vidhåller dock att man satsar på skolan och förskolan.

– Att det blir 1400 kronor mindre per barn är aldrig bra, men ser man till totalen så satsar vi, säger Olle Johansson.

Det är ohederligt at säga att man satsar på förskolan när förskolecheferna i de fristående förskolorna istället får mindre pengar på sista raden, säger Sofia Jarl.

För att friförskolorna ska få lite mer tid på sig att komma i balans vill moderaterna höja barn- och elevpengen med totalt sex miljoner kronor, vilket ungefär motsvarar kostnaderna för chefer för förstelärarna.

Barn/elevpeng

I Sverige betalas skolpeng ut av Sveriges kommuner. Den infördes 1992 som en del av Friskolereformen och omfattar förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och fritidshem. För att få skolpeng måste en friskola vara godkänd av Skolinspektionen. Skolpengen utgörs av ett grundbelopp för varje elev och ett tilläggsbelopp för elever med ett omfattande behov av särskilt stöd.

Källa: wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om