Att flyktingförläggningar och asylboenden sätts i brand är inget nytt. Under Balkankriget på 90-talet skedde ett femtiotal anlagda bränder på flyktingförläggningar.
– Vi har hittills varit förhållandevis förskonade, men vi följer utvecklingen hela tiden, säger Johan Levin tf operativ chef för polisen region öst.
På tisdagsmorgonen eldhärjades ännu ett asylboende, den här gången i Munkedals kommun. Migrationsverket anser att det oacceptabelt menar att säkerheten kring asylboendena i första hand är polisens ansvar.
– Den här typen av regelrätta attentat är en strikt polisiär fråga, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.
Men han tillägger att Migrationsverket samarbetar med polisen kring utredningarna och försöker bistå så långt det är möjligt.
Migrationsverkets säkerhetstjänst är inkopplad för att stödja personalen och bistå med råd kring hur man kan höja uppmärksamheten och vidta försiktighetsåtgärder.
Att försöka hålla hemligt var boenden öppnas är ingen lösning, framhåller Fredrik Bengtsson.
– Det är inte så att våra boenden går obemärkt förbi. Det sprids väldigt fort var de finns någonstans, säger han.
Johan Levin tar senaste tidens bränder på största allvar och menar att polisen inte får slå sig till ro.
– Vi inhämtar ständigt ny information som vår särskilda stab förser oss med sju dagar i veckan. Det är oerhört viktigt att vi tidigt får information och indikationer på hot eller planerade attacker för att vi ska kunna vidta åtgärder.
I polisens planering ingår en utökad tillsyn för att ha en bra bild av vad som kan tänkas inträffa.
– Vi har cirka 300 asylboenden i vårt polisområde, som innefattar Östergötland, Södermanland och Jönköpings län, och det gäller att vi får rätt information, säger Johan Levin.
Förutom ta del av information om vad som kan vara på gång kommer polisen även att patrullera boenden för at ha uppsikt även rent fysiskt över vad som händer.
– Vi kommer att intensifiera visa boendeområden. Vi ska göra allt för att ingen ska komma till skada, säger Johan Levin.
Utifrån regeringsuppdraget från den 9 oktober tar Migrationsverket nästa steg tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Läget är ansträngt och det blir allt svårare att hitta boendeplatser till alla asylsökande som nu kommer till Sverige och söker skydd. De senaste sju dagarna har 9 319 personer sökt asyl i Sverige, var av 2 312 var ensamkommande asylsökande barn. Därför etableras nu ett tillfällig tältboende för 375 personer i Revinge, skriver Migrationsverket på sin hemsida.