Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högtryck på bomarknaden

NORRKÖPING
? Det här vore perfekt för oss. Så skulle vi vilja bo.
Det säger Petra Sjöstrand och Kim Johansson efter att ha varit på villavisning i Hallberga i helgen. Men det är de inte ensamma om.
Enligt mäklaren Hans Teinmark råder det högtryck på bostadsmarknaden i Norrköping just nu. Hela 82 familjer hade anmält sitt intresse för den husvisning han ansvarade för i Hallberga i lördags.

En fågeldamm, ett päronträd, plats för eventuella barn att leka på... Petra Sjöstrand och Kim Johansson drömmer om vad de skulle kunna göra i trädgården om huset de tittade på i lördags blir deras. Men de är inte ensamma om att vara intresserade. 82 familjer besökte villavisningen.
FOTO: JANNE FORSBY

En fågeldamm, ett päronträd, plats för eventuella barn att leka på... Petra Sjöstrand och Kim Johansson drömmer om vad de skulle kunna göra i trädgården om huset de tittade på i lördags blir deras. Men de är inte ensamma om att vara intresserade. 82 familjer besökte villavisningen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-02-18 00:00
Det är verkligen läge att sälja sitt hus just nu. I helgen var det över 80 intresserade familjer som gick på en och samma villavisning i stadsdelen Hallberga.
- Det här är ett väldigt attraktivt bostadsområde, men vi har också märkt ett gradvis ökat intresse för att köpa hus i hela Norrköping. Främst är det barnfamiljer som är intresserade, säger mäklaren Hans Teinmark.
- När hyrorna går upp och räntorna är låga räknar många på hur mycket det kostar att bo i hus. Många gånger behöver det inte bli så mycket dyrare än den lägenhet man redan har, säger han vidare.
Petra Sjöstrand och Kim Johansson är två av dem som kommit för att titta på villan. De har redan varit runt på ett tiotal husvisningar sedan i somras, men det har inte blivit något köp ännu. Två eller tre villor har de fastnat för, men priserna blev alldeles för höga.

<b>Finansieringshjälp</b>
De har varit på banken och fått hjälp av en banktjänsteman att räkna ut hur mycket de skulle kunna låna och sedan ha möjlighet att lägga på huset.
- Det är vanligt i dag att många redan har varit hos banken och fått hjälp med att se över sina finanser. Det är ett råd jag kan ge vid ett husköp. Det är bra att ha klart för sig från början hur mycket man har råd att betala, säger Hans Teinmark.
Petra Sjöstrand och Kim Johansson går runt i huset och kikar i de olika rummen. De tar också en tur ut i trädgården och tittar in i garaget.
Huset är på 113 kvadratmeter med en lagom stor tomt. Det är ett gammalt hus som renoverats på nyare tid. Både mysigt och praktiskt.
- Trädgården verkar lättskött. Det är ett krav som vi har. Vi är inte så värst intresserade av trädgårdsskötsel säger Kim Johansson.

<b>Vill resa också</b>
De har båda heltidsjobb. Ungefär 8 000 kronor i månaden är vad de maximalt kan tänka sig att lägga på sitt boende.
-Vi vill inte lägga alla pengar vi har på boendet. Vi vill kunna resa och så också, säger Petra Sjöstrand.
De letar hus via annonser i tidningarna men också på internet. Enligt Hans Teinmark blir det allt vanligare att folk prenumererar på uppgifter om nya hus på internet. Där finns möjlighet att lägga in bilder på huset och också en del uppgifter.
- I dag vet många redan mycket om huset innan de kommer hit, säger han.
Petra Sjöstrand och Kim Johansson lämnar huset med ett löfte om att höra av sig till mäklaren i början av veckan. I morgon blir det en ny visning för de familjer som är mest intresserade. Sedan startar en budgivning.
- Det blir några sömnlösa nätter efter en husvisning och en stor besvikelse när vi får ett nej. Tyvärr börjar man ju redan planera möblering och sådant i huvudet direkt efter att ha varit och tittat på huset, säger Petra Sjöstrand.
De letar efter ett lagom stort hus där de kan känna att de kan bo en lång tid framöver.
- Man satsar ju pengar på sig själv när man köper hus. Det kan också ge ett billigare boende när man blir äldre och det är bra, säger Kim Johansson.

<b>Hälften intresserade</b>
- Ungefär hälften av dem som kommer och tittar på en visning brukar vara intresserade. Jag kan nog räkna med att ett drygt trettiotal hör av sig till mig och vill komma på ytterligare visning, säger Hans Teinmark.
När budgivningen startas lämnas de skriftligen till honom och sedan vidarebefordrar han dem till säljaren.
- Det här är inte mitt hus, det gäller att komma ihåg det. Jag presenterar allt för säljaren och sedan är det upp till honom eller henne att avgöra vem som får köpa huset.
Det kommer och går folk hela tiden ut och in ur huset. Trots tal om lågkonjunktur och annat märks det inte den här lördagen.
- Det är roligt att jobba en sådan här dag, säger Hans Teinmark, som får hjälp av en kollega för att hålla reda på alla tider som är inbokade för dagen.
Hans Teinmark vidare på ytterligare två husvisningar under lördagen.
- Totalt kommer jag nog att träffa omkring 135 husintresserade familjer i dag, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!