Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högtryck på båtmarknaden

NORRKÖPING
Våren är här efter den senaste tidens väderäventyr.
Många går i båttankar, presenningar åker av och färgskraporna tas fram.
Båtlösa börjar söka efter flytetyg till sommaren.
- Men det är ont om båtar nu, säger Stefan Haraldsson, båtförmedlare i Norrköping.
Folkbladet träffade Stefan på jobbet ute i Lindöhamnen för att prata båtliv och båtköp.

I Lindöhamnen är det tomt och ödsligt så här års. Men i Stefan Haraldssons flytande stuga är det full fart. ”Det är högtryck på båtmarknaden, trots att det är ganska ont om båtar till salu”, säger han.
FOTO: ROBERT SVENSSON

I Lindöhamnen är det tomt och ödsligt så här års. Men i Stefan Haraldssons flytande stuga är det full fart. ”Det är högtryck på båtmarknaden, trots att det är ganska ont om båtar till salu”, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-04-15 00:00
Stefan Haraldsson är kappseglaren som sålt familjebåtar i snart 30 år.
Själv har han inte varit semesterseglare. Han har inte längtat efter det båtliv som varit många av hans kunders stora dröm.
- Inte förrän de tre senaste åren. Men nu tycker jag det är kanon. Tidigare har det bara varit kappsegling som gällt för mig.

<b>VM- och EM-seglare</b>
Stefan Haraldssons båtintresse började tidigt. Familjen bodde i Arkösund på somrarna och Stefan var sju år när han fick sin första båt, en blixtjolle.
Ganska snart började han kappsegla, först i OK-jolle och senare i 470-klassen, som senare blev olympisk. I 470 tävlade han flera gånger i EM och VM (bästa svenska deltagare en gång). Något SM-guld blev det dock inte förrän med Maxi 77:an, men då blev det tre år i rad.
De tre senaste säsongerna har Stefan seglat Maxi 95:an Frenesi med Gryts Varv som hemmahamn. Kappseglar gör han än. Förra året vann Frenesi sin klass i kappseglingen Byxelkroken och var tionde båt totalt.
Stefan har också vunnit NM med radiostyrda bilar och SM i curling tillsammans med bl a Fredrik Lundberg som också seglade ute vid Arkösund som ung.

<b>Maximal försäljning</b>
Stefan Haraldsson började sälja båtar på Bråddgatan 1975. Det var motorbåtar av märket Vator och segelbåten Hydra. Efter några månader flyttade han firman Knopen Marin till Vilbergens centrum. Ordentlig fart blev det på verksamheten när han fick hand om försäljningen av Maxi-båtar. Då, vid mitten av 70-talet, tillverkades segelbåtar på löpande band som aldrig förr och sannolikt aldrig senare heller.
- Jag sålde 113 nya Maxibåtar på ett år. Rekordet var 13 nya båtar på en fredag-lördag.
Mölnlycke som ägde Maxi köpte Stefans firma och verksamheten flyttade till Lindövägen 55 för några år. Sedan följde en period då Stefan Haraldsson tillsammans med Gunnar Svensson (numera Comfortbutiken) drev vad som i tidningen Båtnytt kallades "Sveriges bästa båthall" i Klockaretorpet. Maxibåtarna i Norrköping AB hette firman då. Den köptes av Palms måleri som drev det vidare med Haraldsson som anställd.
För drygt tio år startade Stefan Maxibryggan AB. Idag håller han sig flytande ute i Lindöhamnen. Han sitter inte längre på ett lager av båtar, utan all försäljning sker som förmedling. En form som blivit allt vanligare sedan ungefär 15 år tillbaka.

<b>Brist på lagom båtar</b>
- Det var försäljningen av nya båtar som var grunden för hela verksamheten, berättar Stefan Haraldsson. Fram till omkring 90 sålde de fortfarande bra, men sedan tog det slut.
Idag är det bara riktigt stora segelbåtar som tillverkas och säljs i Sverige. Massproduktionen är borta. Och de mellanstora båtarna också. 1976 tillverkades sex Maxi 77-båtar varje dag.
- Idag tillverkas mycket få båtar i storleksklassen 25-30 fot. Marknaden får inget tillskott av bobåtar och det är grunden till den stora bristen på båtar idag.
Orsaken till att det inte tillverkas sådana båtar är priset. En Maxi 77 kostade ca 50 000 kronor 1976. Idag skulle en motsvarande båt kosta omkring 400 000 kronor. Ingen köper en sådan båt när man kan få en mycket större, välutrustad, begagnad båt för mindre än så. Dessutom tillverkas det nästan inga båtar som säljs till det priset. Nya segel- eller motorbåtar som rymmer en familj kostar från 700 000 kronor och uppåt.
Det är inte så värst många som har råd att lägga så mycket pengar på en båt.
Märk väl att vi talar om båtar att bo i. Det har hela tiden funnits en marknad för mindre bruksbåtar: weekendbåtar, styrpulpetbåtar med utombordare och liknande. Det har gått upp och ner även på den marknaden, men den har varit stabil jämfört med marknaden för större be-boeliga båtar. Det har hela tiden fyllts på med nytt.
För några år sedan var flödet av svenska båtar som försvann utomlands mycket stort.
- Ett tag gick varannan båt på export. Det var inte med någon större glädje man såg båtarna försvinna utomlands, säger Stefan.
Den trenden har avmattats något. Idag säljs det mesta inom Sverige. Men ändå är det många danskar, tyskar och holländare som köper begagnat i Sverige. Det får effekt på priserna.
- Sedan ungefär tre år tillbaka ser vi en kraftigare prisökning på begagnade svenska båtar, eftersom det blivit så högt tryck på marknaden säger Stefan Haraldsson.

<b>Motorer en risk</b>
Köper man en begagnad båt från 70-talet får man räkna med att ta en viss risk när det gäller motorn.
- Det mesta kan man kontrollera före köp, men en motor kan du aldrig kolla till hundra procent. Du måste ha en beredskap för att kunna kosta på byte eller renovering av motorn.
Idag kan man köpa en ny diesel på drygt 20 hk till en segelbåt för 55 000 kronor (om man väljer andra märken än Volvo). För en motorbåt, som oftast kräver större motorer kan en ny inombordare det gå på det tredubbla.

<b>Internet</b>
Idag köper och säljer många båtar via internet, men Stefan ser det inte så något hot mot sin verksamhet som förmedlare.
- Det har alltid sålts många båtar privat. Förr såldes nästan allt begagnat på det sättet. Idag säljs det mer båtar via förmedling än tidigare och det tror jag beror på att det blivit sådana priser.
Att köpa båt är en stor affär och att köpa via båtförmedling ger större trygghet. Dessutom kräver bankerna att affär ska göras upp via ett företag för att ge båtlån.

<b>Stefans eget val</b>
Vi frågar Stefan vad han skulle välja om han var 30 år och skulle köpa sin första båt till familjen.
- Det skulle bli en segelbåt, sannolikt från slutet av 70-talet. De är fortfarande mycket prisvärda. Något kring 26-30 fot. Det skulle mycket väl kunna bli en Maxi 77. Mer båt för pengarna kan man nog inte få. Men det beror ju helt på hur mycket pengar man vill eller kan lägga, säger Stefan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om