Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Högt upp i smedjan hade drängen sängen

NORRKÖPING
Under museernas dag i lördags kunde man på Stadsmuseet följa garvarens, smedens och modistens vardag. Och på Holmens museum tillverkades papper för fullt.

Sebastian och Valeska Salas passade på att titta in på drängens sovplats i smedjan. Högt upp var den, men inte så särskilt stor. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Sebastian och Valeska Salas passade på att titta in på drängens sovplats i smedjan. Högt upp var den, men inte så särskilt stor. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-05-19 00:00
Det var öppet hus i alla Norrköpings museer i lördags. Kyrkans museum passade på att inviga nya lokaler. Besökarna vid Stadsmuseet kunde hälsa på i smedjan hos smeden, hans fru och drängen. Där inne var det full fart.
Drängen fick lite skäll då han hade försökt smita undan sina uppgifter ett tag och frun ville hellre besöka modisterna och få ordning på sin hatt än lyssna till sin man som berättade om sitt yrke för de nyfikna som betraktade skådespelet.
Så hon gick i väg till modisterna en trappa ned. Där fanns bland annat Ann-Marie Johansson, som är hattmodist och har drivit hattbutik på Hospitalsgatan i trettio år.
- Jag började där som springflicka när jag var 14 år 1954, berättar hon.
- Då fanns ett 25-tal hattbutiker i stan, tillägger hon.
Lite skillnad mot nu alltså, även om hon den sista tiden har märkt av en viss uppgång när det gäller hatt inköp. Många unga kommer in och vill köpa en hatt i dag. Gärna något som var modernt på 20-talet, berättar hon, och hoppas på att trenden med fler hattanvändare kommer att hålla i sig.
Smedens fru får hjälp och råd om hur hon ska sköta sin hatt och hon fortsätter sedan till garvaren högst upp i huset. Flera museibesökare följer efter, roade av det skådespel de bjuds på.
Några meter därifrån, i Holmens museum, guidas intresserade i papperskonstens ädla historia. Sven Ericsson försöker tillverka ett vackert ljusblått papper, men erkänner att det inte vanligtvis är hans uppgift. Men trots det lyckas han riktigt bra.
Vid ett bord i närheten sitter Tage Lindvall och viker kuvert. Besökarna beundrar och köper en hel del av allt det vackra och handgjorda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!