Högt söktryck på funktionärsjobb

500 kronor i pant för ett gratisjobb på Bråvalla är inget hinder – årets ansökningar strömmar redan in.

Strid ström besökare. Många är de som vill vara en del av folkfesten Bråvalla.

Strid ström besökare. Många är de som vill vara en del av folkfesten Bråvalla.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2015-04-02 09:00

Bråvalla stötte på motstånd när de gick ut med sina nya, striktare regler för volontärarbetare förra sommaren. 500 kronor fick de som ville jobba på den välbesökta festivalen betala för att hämta ut ett festivalarmband.

Pengarna betalades tillbaka efter festivalens slut under förutsättningen att medarbetarna genomfört sina arbetspass, men initiativet upprörde både allmänheten och facket. Representanter från LO ställde sig högst tveksamma till initiativet.

Trots kritiken väljer FKP Scorpio att fortsätta ta ut depositionen även i år. Enligt marknadschefen Niklas Westergren har problemen med volontärer som avviker eller helt uteblir från sina arbetspass minskat sedan depositionen infördes.

– Det här blev faktiskt uppskattat bland många volontärer eftersom de påverkas av att deras ersättare struntar i att dyka upp på sina pass, säger Niklas. Responsen har varit bra – alla får tillbaka sina pengar efteråt.

– Jämfört med att köpa festivalbiljetter är depositionen väldigt billig. Många ungdomar jobbar som volontärer men vi har många som köper vanliga biljetter också.

Någon skillnad i antalet intresserade volontärer märks inte av, varken från fjolårets upplaga eller inför sommarens. Med tre månader kvar till årets första festivaldag ramlar ansökningarna in utan att Bråvalla börjat marknadsföra volontärjobben annat än på Facebook.

– Folk har ett stort engagemang för Bråvalla - det är jäkligt kul att jobba där. Ungdomar ser volontärjobben som en nice deal; de jobbar ett visst antal timmar och i får i utbyte entré med allt vad det innebär.

Enligt informationen på FKP Scorpios gemensamma hemsida för volontärer på Bråvalla och koncernens andra svenska satsning, Getaway Rock Festival i Gävle, får volontärerna som jobbar på någon av de två festivalerna ersättning motsvarande 2 400 kronor för 24 timmars jobb fördelat på tre pass. Där är boende på volontärcampingen och ett mål mat per arbetat pass inräknat. Volontärpassen är förlagda både dag- och kvällstid och arbetsuppgifterna berör områden som städning, scensäkerhet och sjukvård. Sjukvårdsvolontärer måste ha relevant utbildning.

1 600 volontärer, 600 av dem från föreningslivet, jobbade på festivalområdet förra året för att få Bråvallafestivalen att gå runt. I år förväntas antalet volontärer öka i takt med att festivalen växer och får fler besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om