Mellan maj och augusti skjuter antalet cykelstölder i höjden. En ny undersökning från försäkringsbolaget Folksam visar att elcyklar står för merparten av de dyrare cyklarna som stjäls. Sett till alla stulna cyklar utgör elcyklar en liten del, men ersättningsbeloppen är desto högre.
– De senaste åren har kostnaderna för ersättning av stulna cyklar kraftigt ökat, och det beror främst på att allt fler har cyklar som kostar lite mer och därmed också blir mer stöldbegärliga, berättar Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.
Allt fler köper dyrare cyklar, till exempel tävlingscyklar, elcyklar och MTB-cyklar. Trots att dessa kan kosta över 9 000 kronor så låser ägarna ofta inte fast cyklarna ordentligt. Endast 1,5 procent av de som anmäler sina dyrare cyklar stulna har låst dem ordentligt, alltså med ett godkänt extralås och fastlåst i ett fundament. Ägarna till elcyklarna slarvar än mer, visar undersökningen. Där har endast 1,5 procent av de som anmält cykeln stulen låst fast cyklarna ordentligt.
– Det är ju väl känt att tillfället gör tjuven, och när en cykel inte är fastlåst ordentligt gör man jobbet för cykeltjuven väldigt enkelt. Är det dessutom en dyr cykel blir motivationen för tjuven ännu större. Att använda ett godkänt cykellås och att låsa fast sin cykel i ett fast fundament ökar chansen att hitta sin cykel där man lämnade den dramatiskt, säger Erik Arvidsson.
Majoriteten av alla stulna cyklar stjäls vid hemmet. Det gäller inte för elcykeln, över 40 procent av stölderna sker vid arbetsplatsen.
– Finns det ett cykelgarage eller liknande på arbetsplatsen rekommenderar vi att man använder sig av det. Elcykelägare bör även ta batteriet med sig för att undvika stöld och skadegörelse.