Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höghusen har ännu inte blivit byggda

Det bill säga de två höghusen på Abel Beckers gata , som byggdes 1956.

Bråboplan heter det här vykortet. Den börjar nere till vänster och sedan ser vi Abel Beckers gata mitt i vykortet. Men vi ser inte de två höghusen till höger, som ännu inte byggts.

Bråboplan heter det här vykortet. Den börjar nere till vänster och sedan ser vi Abel Beckers gata mitt i vykortet. Men vi ser inte de två höghusen till höger, som ännu inte byggts.

Foto: Flygfoto: Oscar Bladh

Norrköping2020-06-22 08:00

Bild från förr

Flygfoton var populära att göra vykort av förr i tiden. Idag skulle det förstås ske mycket enklare, med en liten drönare.

Den här gången visar vykortet från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling, en vy från Bråboplan, längst ned till vänster och sedan kvarteren runt Abel Beckers gata, ända upp till Norra Promenaden.

Fotot är troligen taget under 1940-talet och vad jag kan se är alla husen kvar än idag. Alla utom det långa huset ganska långt upp till höger.

De här byggnaderna revs säkert, för att ge plats åt de två stora höghus, som byggdes på den här marken 1956 och som idag ståtar som två stora landmärken för det här området.

Saknas gör också en länga med trevåningshus på Bergslagsvägen på kortets högersida. Där är det fortfarande åkermark, när vykorts-planet passerade en gång i tiden.

I Peter Kristenssons bok "Norrköpings gatunamn" kan vi läsa att Bråboplan fick sitt namn 1928 av Bråbo härad. Ett härad som låg i nordöstra Östergötland och omfattade delar av nuvarande Norrköpings kommun inklusive Östra Eneby socken.

Häradet saknade köpingar, men hade, enligt wikipedia, ett municipalsamhälle, Norrköpings norra förstad, som inrättades 1885, men upplöstes år 1916, när Östra Eneby socken inkorporerades i staden Norrköping. 

Själva Bråboplan är sig lik än idag till yttermåtten, men medan ytan är helt kal på vykortet, finns det idag ett stort antal träd som ger liv åt Bråboplan.

I mitten högst upp skymtar det stora boningshuset Frans och Mathilda Bloms stiftelse, som just nu håller på att renoveras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!