Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög tjänsteman slutar efter ett år – "ingen konflikt"

Efter bara drygt ett år lämnar Niclas Lindahl sitt uppdrag som biträdande kommundirektör i Norrköping. Enligt kommundirektör Anna Thörn ligger det inte någon konflikt bakom beslutet.

Niclas Lindahl slutar som biträdande kommundirektör i Norrköping och går tillbaka till SKR.

Niclas Lindahl slutar som biträdande kommundirektör i Norrköping och går tillbaka till SKR.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-09-13 19:00

Niclas Lindahl lämnar sitt uppdrag som biträdande kommundirektör i Norrköping och blir förhandlare hos Sveriges kommuner och regioner, SKR, för nationella pensions- och försäkringsfrågor.

– Jag är mycket glad och tacksam över tiden i Norrköpings kommun. När frågan aktualiserades av SKR kände jag att jag är fortsatt mycket intresserad av parts- och arbetsmarknadsfrågor på nationell nivå. Jag vill gärna fortsätta arbeta med arbetsgivarpolitik för kommuner och regioner, förhandling och kollektivavtalsfrågor, säger Niclas Lindahl.

På frågan om det ligger någon konflikt bakom att Lindahl slutar svarar kommundirektör Anna Thörn:

– Nej, absolut inte! Han fick ett erbjudande om att gå tillbaka till SKR och arbeta med arbetsgivarpolitik och pensionsfrågor, och när den frågan kom kände han att han var inte klar med det – det är ju det han jobbat med tidigare.

Lindahl, som ansvarat för kommunstyrelsens kontor, som innefattar den dagliga driften av det inre arbetet, slutar den 18 september. En rekryteringsprocess kommer att påbörjas under hösten. Under tiden fördelas vissa uppdrag inom koncernledningen och vissa uppdrag tar Thörn själv.

Att tillkännagivandet kom efter valet beror på att man följde en tidsplan sedan början av sommaren och ska inte tolkas som ett avhopp på grund av valresultatet, enligt Thörn. 

Hur påverkas förvaltningen av valresultatet?

– Alla kommuner har dels en politisk organisation och en förvaltningsorganisation. Nu har valet genomförts och vi påverkas på olika sätt både av nationella, regionala och lokala förändringar. Vi avvaktar fortfarande det slutliga valresultatet, säger Anna Thörn.

– Vårt ansvar i förvaltningsorganisationen är att vi ska ju genomföra och driva den dagliga verksamheten som kommunen utför utifrån politiska beslut. Det är vårt uppdrag, oavsett hur den politiska ledningen utkristalliserar sig framåt. 

– De flesta beslutsprocesser är inte så snabba. Ska man arbeta fram en ny översiktsplan så tar det ett tag. Vill man ha in andra vinklingar i inriktningsdokument så kommer det också att behöva bearbetas. Där är vi behjälpliga förstås med de förändringar som en eventuellt ny konstellation vill ha fram. Det är vårt uppdrag.

– Demokratin bygger ju på att vi som kommunal organisation tar fram underlag och sedan genomför de uppdrag vi får av våra förtroendevalda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!