Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög särtaxa kvar för Göten

Särtaxan på 276 100 kronor kvar - men fastighetsägarna ska informeras om möjligheten att begära en avbetalningsplan.

Göten. Vatten och avlopp ska framöver lösas med långa överföringsledningar från Vånga.

Göten. Vatten och avlopp ska framöver lösas med långa överföringsledningar från Vånga.

Foto: Olof Ohlsson

NORRKÖPING2015-06-09 06:30

Så ser förslaget ut när ärendet med vatten och avlopp till fritidshusområdet Göten återigen kommer upp i kommunfullmäktige, på måndag.

Grundförslaget är detsamma som före återremissen - med tilläggen att det kommunala bolaget Norrköping Vatten och Avfall här och i fler områden framöver måste informera fastighetsägarna om möjligheten att begära att få en avbetalningsplan gentemot bolaget.

Det informationskravet har inte funnits tidigare.

Förutom särtaxan på 276 100 kronor per fastighetsägare, fram till tomtgränsen, blir det ytterligare kostnader inne på tomten.

Något som kan vara olyckligt för den som haft sin sommarstuga länge, inte renoverat, har ett lågt taxeringsvärde, är pensionär utan sparkapital, och inte har så lätt att låna pengar i bank, säger oppositionsrådet Lars Ahlm (M).

Han står bakom tilläggen, något han fick gehör för i kommunstyrelsen.

– Sedan är det så att alla inte kan få den här planen, förtydligar Ahlm.

Man måste uppfylla vissa krav. Det ska bedömas från fall till fall hur stor ekonomisk belastning särtaxan innebär. Maxgräns för avbetalning är tio år. Allt regleras av Vattentjänstlagen.

Göten, med 148 fastigheter, ligger vid Roxen. Förslaget är att ledningar för vatten och spillvatten ska byggas från Vånga.

Fastighetsägare har reagerat kraftigt på att kostnadskalkylerna fördubblats mot tidigare tänkta lösningar. Sommarstugorna är små och byggda på 70-talet.

Kommunfullmäktige har tidigare fattat principbeslut om ambitionsnivån för vattnet i kommunen, med tanken på miljön, säger Ahlm. Ska man leva upp till det innebär det att man inte tillåter avloppslösningar av äldre modell när sommarstugeområden tenderar att bli mer permanentboende.

Det finns en vattenplan fram till år 2024 i kommunen. Fler områden än Göten ligger i pipelinen.

– Det är klart att de enskilda hade hoppats på ett annat beslut. Återremissen visar att det finns det ett tydligt regelverk som vi har följt. När den här typen av områden förändras måste man göra den här typen av investeringar, för att det ska bli miljömässigt acceptabelt, säger Lars Stjernkvist (S).

– De som lyssnade på den förra debatten hade väl hoppats på att det skulle ske någon förändring i sak, men det faktum att vi nu är ense hoppas jag visar på att det är svårt att hitta någon annan lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om