Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hög medelålder problem för finspångspolisen

Poliserna blir allt äldre i Sverige. Färsk statistik visar att medelåldern på "lagens långa arm" allt mer börjar ligga kring 55-60 år. Finspång är inget undantag.

Medelåldern är hög hos finspångspolisen. De flesta yngre poliser väljer att arbeta i städer där arbetet är mer händelserikt. Bilden är från Stockholm. Foto: Scanpix

Medelåldern är hög hos finspångspolisen. De flesta yngre poliser väljer att arbeta i städer där arbetet är mer händelserikt. Bilden är från Stockholm. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2006-11-09 06:00
Medelåldern i landets polisdistrikt är hög och det blir allt svårare att rekrytera till de mindre orterna.
Östergötlands statistik ser ut på samma sätt. Av drygt 900 anställda i länet är hälften mellan 50 och 65 år. Av dem är 55-59-åringarna överlägset flest, 21,2 procent. Tätt följt av ålderspannet 60-64 som utgör 13,9 procent.

Hög medelålder
Finspångs poliskår är inget undantag, enligt Kent Nygren på Finspångspolisen.
- Hos oss här är merparten, både på den civila sidan och ute på fältet, mellan 55-60 år. Det är bara vår inlånade personal från Norrköping som sänker medelåldern, menar han.
Rekryteringen till de mindre orterna är svår och ett stort problem.
- Man kan förstå dem som är nyutexaminerade. Man vill ju vara i en storstad där det händer saker, det är ju det man vill jobba med, säger Kent Nygren.

Flera risker
Undersökningar visar att en hög medelålder kan leda till problem, eftersom de skadliga effekterna av skiftestjänstgöring anses öka efter 45 år.
Riskerna med en åldrande poliskår är inte bara fysiska. Även motivationen kan minska efter många år inom yrket. Möjligheterna till skrivbordsjobb finns, men många väljer att söka avtalspension när dom är 60 år. Men den möjligheten har också försämrats. Genom att begränsa kvoten man beviljar, har antalet avtalspensioner sjunkit. Och det är inte bra. Kent Nygren, som själv sökt och fått avslag, berättar:
- Förr hade man ju möjligheten. Men den har försämrats. Nu var det till exempel fyrtiofem sökande i vår region. Bara femton blev beviljade, vilket innebar att trettio fick nobben. Och jag förstår det, det har med den totala rekryteringen att göra. Den har minskat istället för att öka.
Troligtvis pekar även allt på att anställningsåren på ett och samma ställe förändras. Folk rör på sig på ett helt annat sätt och stannar inte på samma anställning så många år.
- Så långa anställningstider som vi har haft här till exempel, förekommer inte idag, säger Nyström.
Åldersfakta/Polisen i Östergötland
Antal civilanställda: 245
Antal kvinnor över 50 år: 96
Antal män över 50 år: 16
Antal kvinnor under 50 år: 91
Antal män under 50 år: 42
Antal poliser: 659
Antal kvinnor över 50 år: 19
Antal män över 50 år: 290
Antal kvinnor under 50 år: 98
Antal män under 50 år: 252
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om