Hobbyodlare gav kaktustips
NORRKÖPINGSäckar din kaktus oförklarligt ihop, rutten inuti? Då har du förmodligen gett den för mycket kväve, tipsar hobbyodlaren Lars Gustavsson från Lindö som i helgen visade delar av sin kaktussamling i lusthuset vid Stadsmuseet.
Hobbyodlaren Lars Gustavsson från Lindö visar sina blommande taggiga sköneter. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Taggiga, det är de för att djur inte ska äta upp dem, vattenstinna som kaktusarna är i en annars torr miljö, i öknen eller på stäppen.
Lars Gustavsson visar en kaktusliknande växt som heter euphorbia, "Afrikas motsvarighet till kaktus". Han visar genom ett stick med kniven vad som skiljer euphorbia från en kaktus: den förra har en vit giftig mjölksaft.
- Många har high chaparal hemma. Man ska akta sig för att få den vita växtsaften i ögonen, då kan man bli blind, säger Lars Gustavsson.
Kaktusar däremot är inte giftiga, dem kan man äta om man skalar dem, hävdar han.
Att odla kaktusar kräver lite kunskap, ungefär som man lär sig sköta om ett spädbarn, säger Lars Gustavsson. Man bör plantera kaktusarna i mineraljord, sådan där grågul jord man hittar om man gräver en bit ner i marken, och blanda den med grov sand och lite sten.
- Kaktusar har ingen humus där de växer.
<b>Inget kväve</b>
När man vattnar gör man det rejält, för att sedan låta kaktusarna torka ut. Och ge dem inte kvävehaltig gödning, då säckar hela kaktusstrukturen ihop. Nej, PK-gödning, med fosfor och kalium, det är vad kaktusarna vill ha på våren när de kommit i gång med växandet.
Vill man att kaktusarna ska blomma måste man ställa dem ljust och svalt under vinterhalvåret, mellan noll till fem plusgrader ska det vara.
- Rebutia är en tacksam sort, berättar Lars Gustavsson och visar två som blommar i gult och rött.
Kaktusar som börjar ruttna nertill går att rädda, tipsar också Gustavsson. Man kapar av det ruttna och skär till änden som en trubbig blyerts. Sedan får kaktusen stå i en torr kruka utan jord. När det vuxit ut små rottrådar är det dags att plantera kaktusen igen.
Kaktusutställningen vid Stadsmuseet var en del av satsningen Blomstertid i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!