Hobby: träskedar och mortlar
NORRKÖPING- Det började med att jag köpte två polska träskedar på en utställning i Mässhallen och idag har jag 258...Det berättar Solweig Asklund, som just nu ställer ut ett 50-tal av sina träskedar i en monter på Eneby bibliotek samt 29 mortlar i montern bredvid.
Solweig Asklund ställer just nu ut sina samlingar av mortlar och träskedar på Eneby bibliotek. Här ses hon med barnbarnet Alexandra Asklund-Andersson, som för övrigt tillverkat den sked hon håller i. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Vi har tidigare visat samlingar med jultomtar, trähantverk, läderhantverk och just nu har vi en fjärilsamling tillsammans med träskedarna och mortlarna.
<b>Ingen slump</b>
- Och det är ingen slump att vi har dessa samlingsutställningar, utan en målsättning att vi ska visa vad våra duktiga invånare i Eneby kommundel samlar på och det tänker vi fortsätta med.
- Dels för att det kan vara lärorikt att se olika sorters samlingar och dels som en inspiration och uppmuntran för andra som själva kanske samlar eller vill börja samla på något.
Solweig Asklund tycker det är roligt att få visa upp sina samlingar:
- Alla skedarna fick inte plats, men det är kul att få visa upp ett urval. Jag kan nämna att det finns skedar från Ryssland, Polen, Carl-Jans Grythyttan, Åland.
<b>Från 1884</b>
- Den äldsta är från 1884 och gjord av en Erik Winting i Nacka och fint dekorerad.
- Bland mortlarna finns det de som är gjorda av marmor, lera, trä, onyx och gjutjärn och det finns både nya och gamla exemplar.
- Dessutom är min mormors gamla mortel från 1918 och min mors från 1936 med i samlingen och det känns ju extra roligt.
- Den av trä är för övrigt svarvad av ett speciellt träslag som tidigare låg som slitbana på Hamnbron, innan den belades med asfalt.