Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjärtvården plockar poäng

Norrköping hamnar på plats 37 i en nationell rankning av hjärtvården på 74 sjukhus med 4,5 poäng av 9 möjliga. Det är en förbättring jämfört med 2006 då Norrköping fick 2,5 poäng. Det framgår av det Kvalitetsindex för hjärtvården som presenteras av Hjärt-Lungfonden i årets Hjärtrapport.– För allmänheten ger listningen ingen rättvis bild av hjärtvården, säger Christofer Digerfeldt, överläkare och medicinskt ansvarig för hjärtvården på Vrinnevisjukhuset.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-09-17 03:00
- Det är glädjande att så många sjukhus har förbättrat sin hjärtvård. Men det finns fortfarande stort utrymme för förbättringar. Om sjukhusen följde de nationella riktlinjerna för hjärtvård i högre grad skulle vi kunna rädda fler liv, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. Fortfarande är dock hjärtvården inom Östergötlands tre sjukhus klart ojämlik, enligt rankingen. Bäst omhändertagande i länet får den patient som råkar bli hjärtsjuk och får vård i Linköping. Motala sämst
Därefter följer Norrköping, medan Motalas hjärtsjuka får det sämsta omhändertagandet i Östergötland. Men Christofer Digerfeldt håller inte med om att vården varierar särskilt mycket mellan länets sjukhus. - De här registren är ett fantastiskt sätt för oss i vården att få bättre kvalitet, men för allmänheten ger de ingen rättvis bild, säger han och menar att hjärtvården inte alls är så ojämlik i Sverige som poängsystemet antyder. Likvärdigt
- Vi jobber på ungefär samma sätt och behandlar våra patienter likvärdigt i länet, tycker jag. Att Vrinnevisjukhusets index stigit från 2.5 till 4.5 beror inte särskilt mycket på förändrad vård, menar Christofer Digerfeldt. - Däremot har vi förbättrat vår journalgranskning så att den vård vi givit patienterna verkligen blir registrerad. Digerfeldt säger att skillnader i befolkningen också spelar roll. - Vi är generellt sjukare här i Norrköping än i Linköping. Vi kan inte ge 100 procent av alla tänkbara insatser till alla hjärtpatienter. Då får man problem med oönskade biverkningar, säger han. Färre återfall
Det faktum att vissa mediciner då inte ges till alla patienter drar ner poängen för Vrinnevisjukhuset. Christofer Digerfeldt säger också att Vrinnevisjukhuset ligger väldigt bra till när man tittar på eftervården av hjärtinfarktspatienter. - Vi har färre återfall, säger han.
(Delade placeringar) 1: Katrineholm (8.00) 1: Nyköping (8.00) 3: Borås (7.50) 3: Västervik (7.50) 3: Malmö (7.50) Östergötlands tre sjukhus: 12: Linköping (6.50) 37: Norrköping (4.50) 46: Motala (4.00) ... och lägst betyg i landet får: 73: Kalix (2.00) 74: Sollefteå (0.50)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om