Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjärnverket sprider glädje

En föreställning utöver det vanliga utlovas när teatergruppen Glädjenarrarna sätter upp den unika pjäsen Hjärnverket på Thapperska skolan.  Gruppen består av människor med funktionshinder som vill sprida kunskap om sin situation - och glädje.

Specialintresset (Anders Sandberg) är en av de karaktärer som Professorn (Annette Ingelvik) hälsar på i teaterföreställningen Hjärnverket.

Specialintresset (Anders Sandberg) är en av de karaktärer som Professorn (Annette Ingelvik) hälsar på i teaterföreställningen Hjärnverket.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-05-09 03:00
Föreställningen är en resa in i hjärnan på en person med aspergers syndrom, som på ett satiriskt och distanserat sätt berättar om hur det är att leva med ett funktionshinder. - Publiken ska känna att man får skratta. Det här är en komedi, säger dramapedagogen Sanna Franzen som sätter upp pjäsen tillsammans med teatergruppen Glädjenarrarna. Hon får medhåll av manusförfattaren Johannes Almborg, som är nöjd med resultatet. Första gången
- Det här är första gången jag ser pjäsen så det känns roligt, säger han. Inspirationen har han hämtat ifrån Magnus och Brasses sketch Verkmästaren i magen. Men istället för i magen befinner vi oss alltså i huvudet på Anders, som har asperger. I Anders hjärna möter vi olika komiska figurer. Vi träffar Socialstyrelsen, Balanssinnet och Specialintresset. Alla är de karikatyrer av olika aspergerpersonligheter och gestaltas med ett stort mått självdistans. Syftet med föreställningen och teatergruppen är delvis att öka förståelsen för asperger, men också att skapa medvetenhet om hur man blir bemött när man har ett funktionshinder och hur man kan uppleva det. Den riktar sig främst till dem som på olika sätt arbetar med funktionshindrade, men man har även en föreställning för allmänheten. Brokig skara
Bakom pjäsen står teatergruppen Glädjenarrarna. Gruppen består av en brokig skara Norrköpingsbor som har ett gemensamt: de lider alla av någon sorts funktionshinder. Det kan vara alltifrån asperger till depressioner och dyslexi. Det alla har gemensamt är att de vill sprida kunskap och arbetet med Glädjenarrarna är en del av deras dagliga verksamhet. Daglig verksamhet ska vara en meningsfull sysselsättning för dem som inte kan arbeta. Meningen är också att det i framtiden ska kunna leda till jobb. - Vi hoppas att gruppen ska få fortsätta att arbeta med att informera om funktionshinder genom teater, säger Gunilla Karlsson, som är arbetslivskonsulent och initiativtagare till Glädjenarrarna. Fotnot: Föreställningarna i vår är fullbokade. Om du är intresserad av att se föreställningen i höst, kontakta Gunilla Karlsson på gunilla.a.karlsson@norrkoping.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om