Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjälptelefon för fosterbarn

Nu kan den som har varit placerad på institution eller i familjehem före 1980 ringa till socialkontoret för att prata om sina upplevelser. Hittills har bara ett fåtal hört av sig. Det berättar Monica Grahn som är personalstrateg på socialkontoret.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

NORRKÖPING2011-02-15 14:41

Förra veckan kom Upprättelseutredningen med sitt betänkande när det gäller de barn, som for illa i samhällets vård före 1980, och hur dessa kan kompenseras för samhällets övergrepp. I samband med att utredningens förslag presenterades, gavs de drabbade möjlighet att ta kontakt med Socialstyrelsen och Rädda Barnen, om man kände behov av att prata om sina upplevelser.

- Från socialkontorets sida tycker vi att det är viktigt att det finns ett lokalt nummer att ringa till, säger Monica Grahn.

Ingen anstormning
Under måndagen lades informationen ut på kommunens hemsida med telefonnummer till socialkontoret. Under tisdagen hade ett fåtal personer hört av sig, enligt Monica Grahn.

- Vi förväntar oss ingen anstormning. Däremot tror vi att det finns människor som vill veta mer om vad betänkandet går ut på. Vi ser det som vår uppgift att klargöra för dem, att det än så länge bara är ett förslag. Tidigast i höst kan det bli klart om och hur ersättningen kan sökas, säger Monica Grahn.

Enligt förslaget ska en särskild myndighet upprättas, med uppgift att gå igenom ansökningar och besluta om ersättning. För Norrköpings kommun kan det komma att bli aktuellt att bistå denna myndighet med papper från gamla akter, som visar att barn befann sig i samhällets vård. Det kan också finnas skriftliga uppgifter om att det förekom klagomål mot denna vård, säger Monica Grahn.

Inte akut
Hon tror att de drabbade inte kommer att ha ett så stort behov av att bearbeta sina upplevelser, när de ringer.

- Det här ligger minst 30 år tillbaka i tiden och de som har varit utsatta för bristande vård, tror jag med olika hjälp, har tagit sig genom dessa upplevelser. Det är inte lika akut längre, konstaterar Monica Grahn.

Telefonnumret är 011-152226

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om