Hjälpande händer för färska studenter
Ny skola, ny stad och grundkurs i matematik. Att börja studera på ett civilingenjörsprogram är långt ifrån enkelt. För att stötta och inskola de nya studenterna finns faddrarna och fadderiet. Äldre studenter som vet hur det är att vara ny. - Det är svårt när man inte hittar och det är mycket matte, då är det bra att de finns med hela tiden och kan hjälpa till om det behövs, säger Andreas Persson från Söderhamn. Han var en av många nya studenter som deltog i lekarna på Nollans dag på Himmelstalundsfältet.
Fredrik Stenerfelt är fadder och minns den första tiden på Campus. Han är en av faddrarna för Andreas Perssons klass.
Foto:
För teknologerna på Campus finns faddrarna - en hjälp både i skolarbetet och vardagen. I lördags samlades nya studenter med faddrarna för att leka på Himmelstalundsfältet på Nollans dag, den första skolfria dagen efter skolstarten.
Grundkurs i matte
- Vi kallar de två första veckorna för nolle-p just för att det är perioden innan period ett kommer igång. Nu går de en grundkurs i matematik på två veckor, en förberedande kurs inför programmets början, säger Jens Jönsson, vice ordförande för Linköpings Teknologers studentkår, och beskriver steget ut i studentlivet som ett kliv ut i det okända.
På Himmelstalundsfältet vimlar orange overaller och kepsförsedda nya studenter. Nolle-p är inte längre en period där de äldre studenterna testar de nya.
Smycka kepsar
Snarare tvärt om, det är en period där de äldre studenterna hjälper de nya men även ett sätt för de nya studenterna att lära känna varandra. Den första skoldagen får alla nya studenter utsmycka kepsar med bland annat sitt namn.
- Det är annars omöjligt att lära sig alla namn annars, vi äldre har ju våra namn på våra overaller, förklarar Fredrik Stenerfelt som går tredje året på civilingenjör i medieteknik på Campus.
Han minns själv hur det var att komma som student till en ny stad.
- Det är nog därför jag själv ställer upp som fadder i år för att kunna ge allt det jag fick. Det kan vara så enkla saker som att hitta till närmaste mataffär eller med studierna. Det tar ett tag att komma in i studentlivet och då behövs det lite hjälp. Det är så oerhört viktigt, säger han och får medhåll av Andreas Persson ny Campusstudent från Söderhamn.
Han kom till Norrköping i söndags och hade bara varit här för att titta på lägenheten tidigare.
- Jag blev förvånad över att det är så många faddrar och att de är så engagerade i allt vi gör. I lektioner, vardag och fester, förklarar han.
Skapar samtalsämne
Det är fadderiet som annordnar fester, tillställningar och aktiviteter. Omöjliga att igen känna i sina dräkter går de runt bland de nya studenterna för att skapa samtalsämne.
Och nog ser de mystiska ut alltid. Gruppen från civilingenjörsprogrammet elektronikdesign gick runt i munkkläder och solglasögon, andra gick med stålmannen mantel eller peruk.
Fusknollor
- Vi ska vara lite mystiska, några av oss är ju också fusknollor. Det ska vara något att prata om helt enkelt, säger General Pow, från mediateknik och fortsätter.
- Inskolningsverksamheten är oerhört viktig, många som inte kommer in i den sociala verksamheten har svårare att klara motgångar.