Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hjälp för onda ryggar

NORRKÖPING
För den som har ont i ryggen och vill söka hjälp kan en första titt i telefonkatalogens register ge en del huvudbry. En sjukgymnast vet kanske de flesta vad det är eftersom namnet i sig är en ledtråd. Men vad är en naprapat för något? Och vad gör kiropraktorn egentligen?

Norrköping2002-12-03 00:00
Naprapati och kiropraktik kan visserligen kallas för alternativ inom den medicinska vetenskapen, men båda yrkena legitimeras i dag av Socialstyrelsen.
Kiropraktorer fick rätt till legitimation 1990 och naprapater 1994.m Utbildningar så långa som upp till sex år leder fram till yrket som naprapat eller kiropraktor. Då ingår även studier i allmänmedicin.
- Naprapatin är faktiskt sprungen ur kiropraktiken, säger Mikkel Gade, som själv är legitimerad kiropraktor vid Ryggakuten i Norrköping.

<b>Knakande leder</b>
Knak och brak i lederna är kanske det första man kopplar ihop med behandlingen hos kiropraktorn. Möjligen obehagligt tycker en del, men helt ofarligt menar kiropraktorn.
- Vi tvingar inte leden till något utan vi korrigerar den. Det är en helt ofarlig metod, säger Mikkel Gade.
En kiropraktor arbetar med vad som kallas manipulationsbehandling. Med särskilda grepp och rörelser rättar man till funktionsstörningar i rygg, nacke och bäcken. Funktionsstörningar är vad kiropraktorn kallar det när ledernas normala rörelsemönster har ändats så att stelhet och smärta uppstår.
Kiropraktorns verktyg är de egna händerna och behandlingen går ut på att återställa rörligheten, normalisera funktionen och uppmuntra kroppens egna läkningsförmåga.
- De flesta som söker hjälp hos oss har värk i rygg och nacke, säger Mikkel Gade, och berättar att man har ett nära samarbete med sjukgymnaster när det gäller exempelvis patienter som behöver särskild träning.

<b>Många legitimerade</b>
Det finns omkring 140 legitimerade kiropraktorer i Sverige och så många som 70 000 världen över.
Behandlingsformen fanns redan i antikens Grekland, men modern kiropraktik grundades av Daniel D Palmer i USA i slutet av 1800-talet.
Kiropraktorerna utbildar sig utomlands, främst i USA, England och Danmark och utbildningen är sex år lång med ett års praktik efteråt.
- Man kan säga att vi har en medicine kandidatexamen i botten med en specialisering in i kiropraktiken efter det, förklarar Mikkel Gade.
Det innebär att man kan söka upp en kiropraktor direkt utan remiss. Kiropraktorn ställer sedan diagnos på patienten.

<b>Också naprapaten</b>
Även naprapaterna har allmänmedicinska kunskaper och ställer diagnos på patienterna precis som kiropraktorerna. Jan Arvidsson är legitimerad naprapat och finns vid Rehabkliniken i Norrköping. Han har en femårig utbildning bakom sig, där ett års praktik ingick.
Utbildningen till naprapat sker vid Naprapathögskolan i Stockholm.
I Sverige finns omkring 700 legitimerade naprapater och i världen omkring 1 000.

<b>Förstå samspelet</b>
Naprapatin uppstod 1907 då Oakley Smith, som var amerikansk kiropraktor, formulerade grundteserna. Det var alltså en kiropraktor som utvecklade naprapatin
- En naprapat ska förstå samspelet mellan leder, muskler och nervsystemet, säger Jan Arvidsson, när han berättar vad en naprapat gör.
Det knakar alltså i lederna av behandlingen hos naprapaten också. Men en naprapat använder även andra metoder för att hjälpa patienten med sin värk i främst rygg eller nacke.
- Vi jobbar med hantverk såsom massage, stretching, mobilisering och manipulation. Vi hjälper också till med att visa folk hur de ska träna för att försöka undvika skador i framtiden, på liknande sätt som en sjukgymnast gör, säger Jan Arvidsson.
- Misstänker vi att det är en bakomliggande sjukdom som orsakar smärtan remitterar vi patienten vidare. Vi har även medicinska kunskaper, säger Jan Arvidsson.
Även hos naprapaten är patienter med rygg- och nackbesvär den största patientgruppen.

<b>Saknar avtal</b>
Få naprapater och kiropraktorer har i dag ett avtal med landstinget vilket både Jan Arvidsson och Mikkel Gade beklagar.
- Tyvärr har väl inte landstinget tillräckligt med pengar, säger Mikkel Gade.
Han ger för övrigt ett tips till den som söker hjälp. Kolla så att naprapaten och kiropraktorn verkligen är legitimerad.
Vem som helst har nämligen rätt att kallas naprapat eller kiropraktor men det är bara de utbildade som har rätt att få legitimation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!